AMSTERDAM – Het sleutelwoord bij Gogol Bordello is energie. In april verscheen het vijfde album van de tourlustige, multiculturele band, Trans-Continental Hustle. In december staat het negental in het Tilburgse 013.

Gogol Bordello is al vele jaren onuitputtelijk aan het toeren. Frontman Eugene Hütz, tevens acteur en dj, richtte de band in 1999 op. De groep debuteerde datzelfde jaar met Voi-La Intruder.

Lang vormde gypsy het fundament onder de muziek van het bonte gezelschap, maar Gogol Bordello heeft zich altijd opengesteld voor alle mogelijke muzikale invloeden.

“Eugene heeft een zigeunerachtergrond, via zijn oma”, vertelt bassist Thomas Gobena, die sinds 2006 bij de band is.

“Toen hij opgroeide luisterde hij naar punkmuziek en besefte dat een mix van die twee stijlen – die eenzelfde soort energie delen – geweldig zou zijn. Hij startte de band uit oprechte overwegingen, terwijl andere bands het als een trend zien en daarom een gypsypunkband proberen te zijn.”

Percussioniste Elizabeth Chi-Wei Sun legt uit dat het geluid van Gogol Bordello voortkomt uit de afkomst van de bandleden. “We komen allemaal uit compleet verschillende culturen. Iedereen draagt zijn steentje bij. Er zijn invloeden uit Ethiopië [wijst op Gobena], Zuid-Amerika, Rusland, het Verenigd Koninkrijk.”

Dat eclecticisme wordt door de band met hand en tand verdedigd en al die verschillende persoonlijkheden hebben volgens Gobena nooit een bedreiging voor het collectief gevormd. “We vieren de verschillen. We leren van elkaar, zoals dat gaat in een familie.”

Reggae

Gobena vindt het lastig om te bepalen wat zijn persoonlijke bijdrage aan de muziek van Gogol Bordello is, al komt veel van de reggae bij hem vandaan. Sun denkt niet dat haar aanwezigheid het geluid van Gogol Bordello beïnvloed heeft, waarop Gobena lacht. “Zij brengt klasse tussen een stel barbaren!”

Beiden spreken veel over de energie die loskomt bij de optredens van Gogol Bordello. Volgens Sun is dat waar de band het voor doet: het geven en ontvangen van energie. Naar Gobena's mening is de kracht van muziek ongeëvenaard. “Muziek is het leven”, zegt hij.

“Zolang we dat begrijpen redden we het wel. Een simpele melodie kan mensen aan het huilen of aan het lachen maken, in iedere cultuur.”

Gogol Bordello speelt op 12 december in 013 in Tilburg.