AMSTERDAM – Valtifest, een cultureel festival op de NDSM-werf, heeft zaterdag aan het IJ in Amsterdam-Noord voor de derde keer plaatsgevonden. Dj Joost van Bellen legt aan NU.nl uit wat het feest onderscheidt van andere muziekfeesten. ''Hier gebeurt veel. Het is een vibratie, die moet je voelen.''

Wat direct opvalt aan Valtifest is de (aan)kleding van de bezoekers. Een grootschalig verkleedfeestje in Amsterdam. Het thema ‘It’s a religion’ wordt breed gedragen door het publiek.

Engeltjes, duivels, Sinterklazen, Geert Wilders en complete Ajax-elftallen; de bezoekers van Valtifest geloven ergens in. Wie geen creatieve slinger aan zijn outfit heeft gegeven, hoort er niet echt bij.

Haters

"Het interview moet per se backstage plaatsvinden. Als ik me in het feestgedruis laat zien word ik uit elkaar getrokken door fans en haters'', begint de danceveteraan met een knipoog.

De toon is gezet. Van Bellen, die een enorme staat van dienst heeft opgebouwd in de dj-scene, is een man met een bijzondere kijk op het leven. Na een succesvolle carrière bij de Roxy werd hij het brein achter diverse feesten, festivals en andere creatieve uitspattingen in de Nederlandse uitgaansscene.

Vuilnisbakken

Valtifest komt uit de koker van Meubel Stukken, dat het festival dit jaar voor de derde keer samen organiseert met MTV. Van Bellen is tegenwoordig alleen nog maar bezig met het creatieve proces.

"Ik lag ’s nachts wakker van vuilnisbakken en vergunningen. De randzaken werden een te belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik boek de artiesten en hou me bezig met de creatieve invulling, waaronder de bijzondere promotiecampagne."

Dagjesmensen

Met dat laatste houdt Van Bellen de voor de dancewereld zo gevreesde ‘dagjesmensen’ op natuurlijke wijze buiten de deur. "Valtifest is een festival dat veel mensen direct af zal schrikken. We hebben een strenge dresscode, daar moet je maar net zin in hebben."

"We hebben een campagne waar de massa vreemd tegen aan zal kijken, en we geven relatief weinig aandacht aan de line-up. Mensen moeten hier naartoe komen voor de sfeer, niet voor grote namen. Dat is sowieso een trend van de laatste jaren."

Die afsluitende opmerking is er eentje met een diepere betekenis. Van Bellen staat ruim dertig jaar achter het mengpaneel en ziet de housewereld veranderen. "Vroeger, hoor mij nou praten over de good old days..."

"Maar in mijn beginjaren, kwamen mensen naar een club omdat ze daar een goed gevoel bij hadden. Omdat ze de organisatie vertrouwden. Tegenwoordig gaan veel mensen op bekende namen af. Line-up is leading geworden, dat is zonde. Gelukkig is dat bij Valtifest niet het geval."

Verhuizen

Een stap in een andere richting om dit proces te beïnvloeden, heeft Van Bellen al genomen. "We verhuizen met de Rauw-avonden van de Melkweg naar Club Trouw. Na drie jaar is het tijd voor iets nieuws. We zijn in De Melkweg te groot geworden, mensen verwachten grote namen. Terwijl wij willen experimenteren met nieuwe initiatieven. Dat kan in Trouw."

Naast muziek heeft Van Bellen een andere passie. "Samen met mijn vriend maak ik muziek voor internationale modeshows. We zijn dan een soort Robin Hood; soms verdienen we daar niets mee, als het voor beginnende ontwerpers is. Soms verdienen we het volle pond, als het om merken gaat die meedraaien in de wereldtop."

Waar haalt een man met zo’n heftig leven die over twee jaar vijftig jaar wordt, de tijd en energie vandaan? "Elke dag een siesta houdt me op de been. Maar ik heb liever een korter leven waarin ik alles doe wat ik leuk vind, dan een langer bestaan waarin ik niet geleefd heb."