AMSTERDAM - Al drie albums kwamen er voort uit de samenwerking tussen de Schotse zangeres Isobel Campbell en haar muze, de Amerikaanse zanger Mark Lanegan. De derde plaat, Hawk, verscheen in augustus.

Isobel Campbell (34) is goedlachs, maar haar gezichtsuitdrukking verraadt tegelijkertijd veel gepieker. De zangeres die in 2002 uit indiepopband Belle & Sebastian stapte, maakte sindsdien twee solo-cd's en drie duetalbums met Mark Lanegan. En iedere keer is het weer een bezoeking, zowel financieel als qua personeel.

"Het is een hoofdbreker voor mijn manager, mijn label en mijzelf. Maar ik ga zeker nog een plaat maken. Ik wil mezelf echt uitdagen en hopelijk hoef ik niet nóg een hypotheek op mijn huis te nemen om de opnames te kunnen financieren."

Ondanks de bijkomende problemen is Campbell gek op samenwerken. "Alles wat ik sinds het verlaten van Belle & Sebastian gedaan heb, was leuk. Het is een ontdekkingstocht geweest, heel bevrijdend. Op dit moment maak ik een album met mijn vriendin Victoria [Williams, red.]."

Achtergrond

"Ik vind het leuk om op de achtergrond te blijven. Gewoon zitten met mijn cello. Maar misschien ben ik nu een beetje te oud om in een band te zitten." Haar samenwerking met Lanegan typeert ze als een "open relatie". "Hij werkt veel samen met andere mensen, dus waarom zou ik dat niet doen?"

Zoals altijd nam Campbell weer het voortouw. Ze schreef alle muziek en teksten. "Soms voelt het alsof de liedjes vanzelf in mijn schoot vallen zonder dat ik weet waar ze vandaan komen. Af en toe heb ik het gevoel dat er stemmen zijn die via mij spreken, terwijl dat wat ze zeggen niet per se iets met mij te maken heeft. Het klinkt krankzinnig, maar soms heb ik het gevoel dat het ergens anders vandaan komt."

Haviken

De titel Hawk heeft meerdere betekenissen, vertelt Campbell. De zangeres bracht een groot deel van het jaar door in Arizona, tussen de bergen. "Waarschijnlijk omdat ik gek werd van de muziekindustrie", legt ze uit. "Ik ben eigenlijk gewoon gevlucht. Tijdens het ontbijt vlogen de haviken boven mijn hoofd. Het zijn prachtige vogels, die voor veel dingen symbool staan."

Daarnaast betekent 'to hawk' in het Engels onder andere 'rondventen': Campbell vraagt zich hardop af in hoeverre de muziekindustrie zich schuldig maakt aan prostitutie. "Waar trek je de grens? Wanneer ben je je ziel aan het verkopen? Ik denk na over zulke dingen. De muziekindustrie breekt mijn hart, constant."

Isobel Campbell en Mark Lanegan spelen op 17 september in de Melkweg in Amsterdam, op 18 september op het Take Root festival in Groningen en 19 september in de Effenaar in Eindhoven.