AMSTERDAM - In de serie Het Verhaal Van vertellen artiesten wekelijks welke gedachte er achter een nummer zit en hoe hun werk tot stand kwam. Deze week: Peter Pan R.I.P. van Kula Shaker.

Eind jaren negentig had Kula Shaker commercieel succes in de UK met hits als Tattva, Govinda en Hush. Na een pauze van vijf jaar kwam de band in 2004 weer bij elkaar. Dit jaar verscheen het vierde album Pilgrim's Progress. Peter Pan R.I.P. was de eerste single.

Kula Shaker-frontman Crispian Mills raakte al op vroege leeftijd gefascineerd door het jongetje dat niet oud wil worden. “Mijn moeder was een actrice die Peter Pan speelde, nog voor ik geboren werd. Ik had altijd een beeld van haar voor ogen, rondspringend in een panty.”

Mills herinnert zich ook het verhaal van een oude vrouw die in de jaren twintig Peter Pan speelde. “Als je haar bezocht, dan begroette ze je vanaf de schoorsteenmantel alsof dat normaal was.”

Mills las een boek over de schrijver van Peter Pan, J.M. Barrie, en ontdekte dat de jongen in het originele verhaal niet zo “nichterig en grillig” is als in de Disney-versie. “Het gaat over de schaduwzijde van het leven, niet alleen over nichterig rondspringen in Kensington Gardens."

"Het verhaal leunt sterk op andere volksverhalen en sprookjes over liefde, dood en jeugd. Op een bepaald moment realiseert ieder kind zich dat ze niet voor altijd kind zullen zijn. Dat is een soort vroege dood.”

Blokfluit

In de clip van Peter Pan R.I.P. speelt een oude, bebaarde man met een blokfluit een belangrijke rol. “Dat is Don Pecker”, vertelt Mills.

“Een hele fotogenieke en charismatische straatmuzikant. We zochten een excuus om hem te filmen. Ook al onze kinderen spelen in de video, dus eigenlijk is de clip een veredelde home movie.”