AMSTERDAM – De Amerikaanse rockband Papa Roach verkocht wereldwijd meer dan tien miljoen platen. Op het zevende studioalbum Time For Annihilation speelt de liveshow van het viertal een hoofdrol.

Frontman Jacoby Shaddix: “Ik ben een rockshow-junkie.”

Papa Roach is met recht een slow starter te noemen: de rockband werd al in 1993 opgericht, maar debuteerde pas vier jaar en twee EP's later met Old Friends From Young Years (1997).

Het major label-debuut Infest, met hitsingle Last Resort, volgde in 2000 en betekende de grote doorbraak voor de Amerikanen.

De kiem voor Papa Roach werd gelegd op het voetbalveld, waar Shaddix (34) en Dave Buckner elkaar ontmoetten. De twee bleken een passie voor muziek, en in het bijzonder drummen, te delen.

Omdat Buckner de betere drummer was, besloot Shaddix de basgitaar op te pakken. Die werd na twee weken gestolen en geld had Shaddix niet. “Dave zei tegen me: Als je je geen instrument kunt veroorloven, waarom ga je dan niet zingen? Ik ben zanger geworden omdat iemand mijn basgitaar stal.”

Na vele succesvolle jaren verliet Buckner de band in 2008 om zijn lang door drugs gedomineerde leven weer op de rails te krijgen. Tony Palermo verving hem. “Tony's persoonlijkheid past heel goed bij de band”, aldus Shaddix. “En hij beheerst elke speelstijl. We voelen ons erg op ons gemak in de huidige line-up en de fans zijn gek op Tony.”

Ontdekkingsproces

“De constante in Papa Roach is dat we altijd het hart op de tong hebben. Onze teksten gaan over de beproevingen van het leven. De afgelopen vijftien jaar zijn een ontdekkingsproces geweest."

"De albums vormen samen ons levensverhaal: hoe we samen opgroeiden in een klein stadje in Californië [Vacaville], de wereld rondreisden en ons verloren in de excessen die horen bij het leven als 'rockster'. De drugs, de drank en de feestjes – we wisten niet hoe we daar mee om moesten gaan.”

Drugsmisbruik

Het drank- en drugmisbruik zijn al lang verleden tijd. Shaddix is getrouwd en heeft twee kinderen van 8 en 5. Toch blijft het toeren met Papa Roach een onmisbare factor in het leven van de 34-jarige zanger, net als het maken van platen.

Dat dat niet altijd probleemloos verloopt, bewees de ruzie met platenmaatschappij Interscope: die besloot dit jaar tegen de wil van Papa Roach een Best Of uit te brengen. “Dat was een kick in the teeth”, zegt Shaddix, verwijzend naar de recente single met dezelfde titel.

“Maar uiteindelijk hebben wíj de macht in handen. Wíj maken de muziek. Zij zijn niets zonder ons.”

Kiss

En dus rockt de band, die zijn fans opriep de Best Of te boycotten, gewoon verder op het zevende album Time For Annihilation. Het is een studioalbum en livealbum in één, met vijf nieuwe nummers. “Kiss heeft dat ook eens gedaan en dat vonden we cool”, aldus Shaddix.

“Het album begint met een paar gloednieuwe nummers, daarna gaat de gitaar-feedback over in gejuich en begint de liveshow. Dus je kunt gewoon op play drukken en los gaan.”