HAARLEM – Zangeres Jacqueline Govaert zit lekker in haar vel. Ze is zwanger van haar tweede kindje en haar eerste soloalbum is net uitgebracht. Met de liedjes van haar voormalige band Krezip is ze helemaal klaar. “Ik heb dat niet voor niks met veel bombarie afgesloten.”

De toepasselijke titel van haar eerste eigen plaat is Good Life. “Maar dat gaat niet per se over mijn leven nu.”

Good Life is tevens één van de nummers op het album. Voormalig Krezip-gitarist en coauteur Jan Peter Hoekstra kwam met de suggestie voor de albumtitel. “In de studio na een opname zei Jan Peter; ‘It’s a good life, Jacqie’.”

Toen Govaert tijdens een eerder interview werd gevraagd naar de albumtitel, was daar nog niks over besloten. Pas tijdens dat interview viel de definitieve keuze op deze titel. “Het is niet vooraf bedacht, het is toevallig ontstaan. Ik zat al een paar jaar op een roze wolk. Die goede vibe hoor je terug.”

Londen

Al zo’n half jaar voordat Krezip het nieuws naar buiten bracht dat de band zou stoppen, was er binnen bepaalde kringen bekend dat Govaert met een soloalbum bezig was. Een popalbum, dat was het idee. “Ik had geen plan”, bekent de zangeres, “ik riep wel eens wat.” Platenmaatschappij Sony Music stelde haar voor naar Londen af te reizen.

Daar ontmoette ze het productieteam TMS, die het album van Lisa Loïs gemaakt heeft. “Sony was heel overtuigd van ze”, aldus Govaert. “Maar het waren niet de jongens die ik op dat moment nodig had.” De uitkomst van die ontmoeting was “anderhalf liedje”. “Maar ik werd er niet warm of koud van.”

Nederland

Luisterend naar The Beatles en Rolling Stones ging Goveart terug in Nederland aan de slag met Hoekstra. “Het eerste liedje dat we toen schreven staat niet op de plaat, Baby Don’t Go. Het paste niet op de plaat, maar ik ga er wel nog wat mee doen. Het is geen afvallertje, maar een uitstellertje.”

Een andere coauteur op Good Life is Tjeerd Bomhof van Voicst, die eerder als liedjesschrijver succesvol samenwerkte met Roosbeef en Anouk. “Zijn publishing (muziekuitgeverij, red.) kwam met het idee.”

België

Bomhof kwam met het idee om te gaan schrijven met Alex Callier, van het Belgische Hooverphonic. Die band zat op dat moment zonder zangeres, na het vertrek van Geike Arnaert. “Er is nooit sprake van geweest dat ik bij Hooverphonic zou zingen, ik was veel te druk met mijn eigen plaat.”

Er was enige controverse over de eerste single. “Overrated kan verkeerd vallen als je ‘m met de verkeerde oren luistert”, erkent ze. Giel Beelen maakte op Twitter zelfs een vergelijking met Monique Smit. “Dat slaat natuurlijk nergens op.”

Googlen

Haar achternaam is op de hoes weggelaten. “Ik heb nergens voor gekozen”, laat ze zich ontfutselen. “Ik dacht; ‘als dat mooier staat, doen we het zo’. Ik luister naar allebei. Maar als je Jacqueline gaat googlen kom je op hele andere websites uit.”

Volgens de zangeres zelf is ze er met Good Life in geslaagd niet te klinken als “een slap aftreksel van Krezip”. “Die eieren heb ik ook gelegd vol liefde, dus het is geen belediging als mensen vinden dat het erop lijkt.”

Krezip

De aankomende liveoptredens van Jacqueline Govaert worden anders dan met Krezip. “Ik ben dan zo dik als wat, dus ik heb niet de ambitie om anderhalf uur te spelen.” Los van enkele covers, komen er geen Krezip-nummers voorbij. “Iedereen die dat wilde, heeft Krezip nog live kunnen zien.”

“Ik wil geen gezeik dat ik I Would Stay nog moet doen. Ik weet nu al dat het gaat gebeuren, maar ik ben aan niemand verantwoording schuldig. Ze komen naar Jacqueline, niet naar Krezip.”