AMSTERDAM - Tijl Beckand wil het imago van klassieke muziek veranderen. De 36-jarige komiek vindt het jammer dat het genre nu wordt geassocieerd met 'grijze dames en heren'. Zelf luisterde Tijl als 14-jarige jongen al naar klassiek.

Beckand kwam min of meer toevallig in aanraking met klassieke muziek.

"Ik erfde een verzameling cassettebandjes. Zonder die af te luisteren gooide ik de pophelden uit mijn jeugd er overheen. Maar ja, die bandjes liepen nooit helemaal vol. Dus hoorde ik per ongeluk de muzikale restanten van opa: Schubert, Brahms en Strauss", vertelt Beckand in het AD.

Balsem

Beckand was meteen verkocht. "Het is balsem voor de ziel", zegt hij uiterst serieus. "Hoe langer je luistert, hoe meer je hoort."

Volgens de komiek is het heersende imago van klassieke muziek onterecht. "De wereld van de klassieke muziek is gegijzeld door grijze dames en heren die moeilijk serieus en gewichtig doen en dus afstand scheppen."

Verandering

Met zijn eenmalige programma De Tiende van Tijl wil hij daar dinsdagavond verandering in brengen. "Het zou mooi zijn als straks minimaal één jongen van 14 lang genoeg mag opblijven om net als ik vroeger ineens te snappen dat klassiek wel degelijk rock-'n-roll kan zijn."