AMSTERDAM – Slayer behoort samen met Metallica, Megadeth en Anthrax tot de Grote Vier van de thrashmetal. In juli stonden de vier Amerikaanse groepen voor het eerst op één affiche in Polen.

Door rugklachten van zanger Tom Araya hing de toekomst van de band echter lang aan een zijden draadje.

Slayer viert volgend jaar het dertigjarig jubileum. In 1983 debuteerde de door Jeff Hanneman en Kerry King opgerichte band met Show No Mercy. Vorig jaar verscheen het tiende studioalbum World Painted Blood.

Na de release kreeg zanger/bassist Tom Araya (49) rugklachten en werd de tour opgeschort. Maandenlang deed Slayer niets. “Ik wachtte,” vertelt drummer Dave Lombardo, “tot de manager zou zeggen dat het weer tijd was om te repeteren. Dat gebeurde vier, vijf maanden later. Ik ben blij dat het nu goed gaat met Tom.”

Lombardo (45) is vastbesloten om door te gaan met Slayer. Wat zijn bandmaatje Tom overkwam, probeert Lombardo te voorkomen door genoeg vitamines binnen te krijgen, niet veel te drinken en de hoeveelheid feestjes tot een minimum te beperken.

“Ik drink wel,” vertelt hij, “maar niet elke avond. Misschien eens in de zes weken haal ik flink door. En ik drink mijn wijntjes bij het eten.”

Eind

Met min of meer gezond leven zijn de Amerikanen al een heel eind gekomen: Slayer is één van de langst bestaande groepen in het thrashmetalgenre. Op het moment bevindt de band zich middenin een uitgebreide tour door de Verenigde Staten.

“Ik probeer het spannend te houden op het podium”, zegt Lombardo over de liveshow. “Ik ga uit van de basis van de nummers, maar voeg soms wat extra drums toe. En dat doe ik avond na avond. Soms lukt het niet omdat het goede gevoel er niet is of omdat ik geen energie heb.”

Vader

Behalve metalhead is Lombardo ook vader: veel muzikanten die al zo lang bezig zijn als hij houden er naast het bandleven een gezin op na. Zijn kinderen krijgen de muziek van hun vader met de paplepel ingegoten, maar zijn inmiddels ook al oud genoeg om hun vader tips te geven.

“Ik laat hen muziek horen en ontdekken en zij laten mij naar bands luisteren. My Chemical Romance bijvoorbeeld: hun album The Black Parade [2006] is een goede productie.”

Of vader Lombardo en zijn band snel weer met iets nieuws komt, is ongewis. Als het aan Lombardo ligt wel, in ieder geval. “Ik wil het momentum van de band voortzetten”, aldus de drummer. “Ik wil albums blijven maken en tours blijven doen.”