AMSTERDAM - De zon was tijdens de zeventiende editie van Mystery Land de belangrijkste mysteryguest. Niemand had hem verwacht, maar hij scheen onophoudelijk en de regen bleef uit.

Bekijk alle foto's op NUfoto.nl

De weersverwachtingen waren in aanloop naar het enorme dansfestijn weinig enthousiasmerend geweest.

Het voormalige Floriadeterrein, waar het festival plaatsvindt, lag er drassig bij en geadviseerd werd om laarzen mee te nemen.

Het weerhield de zestigduizend gasten er niet van om, zoals elk jaar, in de meest excentrieke uitdossingen naar Mystery Land af te reizen.

Podia

De zon bracht goede sfeer, maar zorgde er ook voor dat de twee belangrijke open podia tot hun recht konden komen.

Bij de imponerend hoge Q-dance-stage, gelegen naast een volgepakte piramidevormige heuvel, konden liefhebbers van snoeiharde hardstyle zich helemaal laten gaan. 's Avonds gingen hier de lasers aan, waardoor de aandacht zich verplaatste naar de bombastische lichtshow.

Steve Aoki

Het open air-podium was de plek waar, onder een groot liefdeshart als decor, een palet van de grootste en bekendste dj's ter wereld hun beats lieten klinken.

Zo trad daar de excentrieke Amerikaanse Japanner Steve Aoki op. Hij zag er met zijn zwarte lange haar en snor kunstzinnig uit, maar veranderde in een podiumbeest zodra de naald het vinyl raakte.

Zijn rauwe electro-sound werd aangejaagd doordat hij zelf de dj-tafel opsprong om het publiek op te zwepen.

Nachtlab

Mystery Land is een voor-elk-wat-wils-festival. Voor elke danssmaak is een podium te vinden. Soms klein electro-underground, zoals in het donkere Nachtlab. Maar ook voor de liefhebber van trance, techno en hardstyle is plek op een van de zestien podia.

Speciaal in het oog sprong de tent waar 'dirty house' centraal stond. Dit podium was te klein voor de massale aandacht die het kreeg voor onder meer de dj's Chuckie, Sidney Samson en Gregor Salto.

De vunzige house werd verder aangedikt door verleidelijke danseressen.

Doutzen Kroes

In de uitpuilende tent sloeg achterin topmodel Doutzen Kroes de verrichtingen van vriendlief, dj Sunnery James, gade.

"Normaal gesproken ga ik niet met hem mee, maar ik vind het leuk om er een keer bij te zijn. Het is een fantastisch feest", laat de zwangere Doutzen aan NU.nl weten. Vriend Sunnery ging nog verder: "Mystery Land is het beste wat er is."

Tiësto

Ook speciale aandacht ging er tijdens deze editie van Mystery Land naar de trance-tent Kaleidoscope, vernoemd naar de wereldtoernee van dj-grootheid Tiësto.

De populaire house van Fedde Le Grand gold als voorprogramma voor de vier uur durende marathonset van de meester zelf. Het tentje was hier duidelijk niet op berekend, waardoor veel mensen het moesten doen met een verre glimp van de Bredanaar.

Het feest werd afgesloten met spectaculair vuurwerk. De twee kleine brandjes, die vermoedelijk hierdoor veroorzaakt werden, zorgden niet voor problemen.

Bij de bezoekers gloeiden na afloop hoe dan ook de wangen. Aan zonnebrandcrème had niemand gedacht.