AMSTERDAM - Theaterdiva Conny Stuart is zondag in haar woonplaats Amsterdam op 96-jarige leeftijd overleden. Onder anderen Gislebert Thierens, lange tijd haar impresario, maakte dat bekend. De impresario noemde Stuart in een reactie ''onvervangbaar''.

De in 1913 in het Overijsselse Wijhe geboren Conny Stuart, pseudoniem voor Cornelia van Meijgaard, werd landelijk bekend door haar werk voor de radio als lid van het eerste cabaret van Wim Sonneveld vanaf eind 1943.

Ze werkte de decennia daarna in een reeks producties met een veelheid aan bekende artiesten als Kees Brusse, Albert Mol, Joop Doderer, Mary Dresselhuys, Jenny Arean en Guus Verstraete.

Annie M.G. Schmidt

Stuart had een speciale band met schrijfster Annie M.G. Schmidt, die teksten leverde voor het cabaret van Sonneveld. Bekende liedjes die Stuart heeft vertolkt, zijn onder meer Herr Heinzelmann, Zeur niet en Wat voor weer zou het zijn in Den Haag.

In 1965 begon de musicalcarrière van Stuart. Ze speelde mee in musicals van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink als Heerlijk duurt het langst, Met man en muis, En nu naar bed en Wat een planeet.

Muzikale producties

In de negentien jaar die volgden betrad Stuart een kleine tweeduizend keer de planken voor een rol in een musical van Bannink en Schmidt. Ze speelde in zeven muzikale producties van het duo Schmidt/ Bannink de hoofdrol.

Stuart ontving voor haar werk een aantal onderscheidingen zoals de Gouden Harp van de stichting Conamus (1969) en de zilveren legpenning van de stad Amsterdam wegens haar officiële afscheid als musicalster in 1984.

Stuart Story

In 1985 en 1986 trad de cabaretière nog op met haar soloprogramma Stuart Story. In 1987 was ze voor het laatst publiekelijk in actie te zien in de toneelsolo Rockebay. In 2002 verscheen een boek over haar leven.

Impresario Thierens roemde Stuart woensdag om haar grote discipline. ''Ze was nooit ziek. Iedereen in de cast was wel eens afwezig, maar Conny liet nooit verstek gaan. Ze was onvervangbaar, en was er dan ook altijd.''

Henk van der Meyden

Journalist en theatermaker Henk van der Meyden, die haar als Telegraafjournalist lange tijd intensief volgde, noemde Stuart een grote vedette. ''Ze was de eerste en grootste musicalster van Nederland. Een levende legende.''

Van der Meyden roemde Stuart om haar grote klasse. ''Zelfs stoppen deed ze in stijl. Ze heeft de moed gehad op het juiste moment een punt achter haar carrière te zetten. Daarna werd ze een mysterie, omdat ze uit het publieke leven verdween.''

Conny Stuart