AMSTERDAM – Het gaat goed met de psychedelische bluesrockband DeWolff. Vorig jaar debuteerde het trio met Strange Fruits And Undiscovered Plants, dit jaar speelden de jongelingen op Pinkpop. Een tweede album is in de maak.

DeWolff werd in 2007 opgericht in het Limburgse Geleen. Met Pablo van de Poel op gitaar, zijn broertje Luka op drums en Robin Piso op toetsen stond de groep al drie keer met een eigen show in Paradiso.

Deze zomer bereikte het trio met een optreden op Pinkpop een nieuw hoogtepunt in hun nog jonge carrière. Ondertussen werd er ook nog gewerkt aan de opvolger van Strange Fruits And Undiscovered Plants, hun debuutalbum dat in oktober 2009 uitkwam.

Video

Door omstandigheden maakt DeWolff een geleidelijke groei door. Luka zit nog op school, waardoor de band alleen in de weekends kan spelen.

“DeWolff wordt een beetje vertraagd door zijn middelbare school, maar dat is niet erg”, aldus Robin. “Omdat we alleen maar in het weekend kunnen spelen heb ik óók de ruimte om te studeren.”

Manager Ron Engelen van REMusic zorgt voor een evenwichtig tourschema. “Hij weet hoeveel wij aankunnen qua optredens”, vertelt Robin. “De focus ligt op het weekend. Óf we treden op, óf we repeteren."

Twee levens

"Omdat we aan een nieuw album werken moeten we de repetities goed benutten. Het is net alsof ik twee levens leid, maar ze zijn best wel goed te combineren en ik vind ze allebei interessant.”

Dat DeWolff een gevoelige snaar heeft geraakt bij het Nederlandse publiek blijkt niet alleen uit de goedbezochte shows, maar ook uit de interesse uit Hilversum. Sinds eind vorig jaar wordt de band gevolgd door het NPS-programma Het Uur Van De Wolf.

Het is ook bijzonder: drie 'broekies' die hun inspiratie halen uit de tijd dat hun ouders nog jong waren. Volgens Luka zijn het echter niet alleen de jaren '60 en '70 waaruit geput wordt. “Als je je op één stijl vastpint terwijl je eigenlijk iets anders zou willen maken, dan wordt het op een gegeven moment inspiratieloos.”

Jaren '60

Zijn broer Pablo betwijfelt of er nog een band bestaat die zoiets als DeWolff doet. “En ik vind het ook niet per se jaren '60. We zijn heel erg geïnspireerd door muziek uit de jaren '60, maar we halen net zo goed heel veel inspiratie uit bands van nu. Ik vind het best wel een nieuw iets, want hoe vaak zie je een band die nummers van tien minuten speelt? Bijna nooit.”

Op het in de maak zijnde tweede album zullen die verschillende invloeden te horen zijn. Pablo: “We hebben een paar echt psychedelische dingen, een paar dingen die mensen van ons gewend zijn, maar ook een paar dingen die best wel anders zijn. Een beetje folky.”

Naar zijn mening representeert Strange Fruits And Undiscovered Plants wat DeWolff live doet: knallen. Het volgende album zal meer afgeronde nummers bevatten. Of in de woorden van Luka: “Iets meer samenhang.”