AMSTERDAM - In de serie Het Verhaal Van vertellen artiesten wekelijks welke gedachte er achter een nummer zit en hoe hun werk tot stand kwam. Deze week: Rise Up van Cypress Hill.

Cypress Hill, opgericht in 1988, debuteerde in 1991 met een gelijknamig album. De Amerikaanse hiphopformatie scoorde hits met nummers als Insane In The Brain en (Rock/Rap) Superstar.

Het achtste studioalbum Rise Up werd uitgebracht in april, het nummer met dezelfde titel was de tweede single. Rise Up was niet het eerste nummer dat voor de plaat geschreven werd, vertelt percussionist Eric 'Bobo' Correa.

“Rise Up ontstond nadat we een paar hiphopsongs gedaan hadden. Daarna wilden we weer met rock experimenteren en daar andere muzikanten bij betrekken. Sen Dog [rapper] vroeg Tom Morello of hij iets wilde doen. Hij had wel wat ideeën, en zo werd Rise Up geboren.”

Het nummer zette voor Cypress Hill de toon voor de andere rocknummers op het album, vandaar ook dat die dezelfde titel draagt. Naast Tom Morello (Rage Against The Machine) zijn onder andere de rockers Daron Malakian (System Of A Down) en Mike Shinoda (Linkin Park) op het album terug te horen.

“Als we met rock bezig waren, focusten we ons volledig daarop”, vertelt Bobo. “Rock is naast hiphop echt onze niche.”

“We hebben met verschillende genres geëxperimenteerd, maar de rockinvloed is echt onderdeel van ons geluid geworden. Daar identificeren we ons mee en ik denk dat Rise Up daarom zo'n goed nummer geworden is.”