AMSTERDAM – Onder leiding van Christopher Chu heeft de Amerikaanse indierockband The Morning Benders in een paar jaar tijd reuzenstappen gezet. Tweede album Big Echo getuigt van die snelle volwassenwording.

Oorspronkelijk komt The Morning Benders uit het Californische Berkeley aan de baai van San Francisco. Dit jaar verhuisde het viertal naar New York, waar al zoveel bands resideren. “We wilden allemaal verhuizen”, legt zanger/gitarist Christopher Chu (25) uit.

“Niet om het als band te gaan maken, maar om een nieuw perspectief op het leven te krijgen."

"Mensen waarschuwden ons dat het er erg competitief is voor bands, maar wij hadden het voordeel dat we al min of meer een gevestigde naam waren. Misschien werden we daarom niet als concurrentie beschouwd.”

Zowel Christopher en zijn broer Jonathan (gitaar/toetsen) als Julian Harmon (drums) en Timothy Or (bas) groeiden op aan de Amerikaanse westkust. Is er in de indiewereld sprake van een oost-westrivaliteit zoals in de hiphop?

“Ik zou het geen rivaliteit noemen”, ontkracht Chu, “maar er is zeker concurrentie. Als je bands uit New York hoort klinken ze als bands uit New York en als je bands uit Californië hoort klinken ze als bands uit Californië.” Chu moet lachen. “Hopelijk kunnen wij beide doen! Muzikanten houden van goede muziek, dus eigenlijk maakt het niet uit waar die vandaan komt.”

Welkom

Bij aankomst in New York wachtte The Morning Benders een warm welkom. Tegen de verwachting van Chu in. “Het verbaasde me dat zoveel mensen ons omarmden en meteen een 'New York-band' noemden. We waren nog maar net verhuisd, maar blijkbaar was men blij dat we nu één van hen waren.”

Enkele maanden voor de verhuizing wisselde de band van platenmaatschappij. Er werd getekend bij major Rough Trade. “Ik ben altijd bang geweest voor de major label-mentaliteit; dat je nummer plotseling in een McDonalds-reclame zit. Dat gebeurde niet en we kunnen de dingen nog steeds zo doen als we willen.”

Hangar

Bijvoorbeeld Big Echo opnemen in een hangar en laten mixen in een kerk door Grizzly Bear-bassist/producer Chris Taylor. Het album klinkt daardoor heel ruimtelijk en dat was precies de bedoeling, aldus Chu.

“De tendens van de afgelopen jaren is om dat kwijt te raken, maar wij wilden juist een album maken dat die ruimte wél heeft. We kregen de kans om in twee hele interessante ruimtes op te nemen, dus leek het ons logisch om die intact te laten.”