ROTTERDAM – Hot Hot Heat is terug van lang weggeweest met nieuwe plaat Future Breeds. NU.nl sprak met frontman Steve Bays.

Het Canadese viertal bouwde voor de opname van Future Breeds een eigen studio en duldde geen bemoeienis van anderen bij de totstandkoming van de nieuwe nummers.

“Ik had geen zin in een producer die me vertelt wat ik moet doen, dat vogel ik liever zelf uit” zo legt Bays uit. “Ik weet het beste hoe onze nummers moeten klinken."

"Er heerst in de muziekwereld het idee dat productie perfect moet zijn, zoals bij The Beatles of Tom Petty. Tot op zekere hoogte ben ik het daar mee eens, maar voor mij is het belangrijker om nummers los te kunnen laten. Je moet heel erg uitkijken dat je een liedje niet kapot produceert. Of dat je de focus verliest.”

Avontuurlijk

Bays geeft als voorbeeld de liedjes van Coldplay. “Die draaien altijd heel duidelijk om een centraal element, dat je er na een keer luisteren gelijk uit kunt halen. Zo werkt het bij ons niet. Wij proppen veel meer ideeën in een liedje, waardoor het wellicht wat onoverzichtelijker, maar zeker ook avontuurlijker wordt.”

“Het nummer Times A Hunderd bijvoorbeeld, begon als één liedje, maar een gedeelte daaruit is een nieuw nummer geworden, waaruit ik weer mijn favoriete stuk heb genomen om een ander nummer van te maken. En zo rolt het creatieve balletje steeds verder.”

Verlopen

De nieuwe studio van Hot Hot Heat ligt in een nogal verlopen buurt, wat inspiratie opleverde voor het album. “Veel nummers zijn geschreven vanuit het perspectief van de mensen die we in de buurt waar onze nieuwe studio staat rond zagen lopen.”

“Ik zag dag in dag uit dezelfde drugsverslaafden voor de deur zitten en hun dagelijkse routine doorlopen: om geld bedelen, drugs kopen, drugs gebruiken en een paar uur later begint het hele verhaal weer opnieuw.”

Hippiegeneratie

Het titelnummer heeft ook al een vrij pessimistische insteek. “Future Breeds gaat erover dat de kinderen die voortkwamen uit de hippiegeneratie heel anders waren dan hun ouders, en hun kinderen zijn op hun beurt weer heel anders."

"Ik denk dat sommige mensen heel bang zijn voor de toekomstige generaties, juist omdat ze vaak zo anders zijn.”

“Daarnaast vind ik het zelf beangstigend dat we de mensen waar we kinderen mee krijgen vaak niet eens goed kennen. We planten ons in het wilde weg voort. Er zit een zin in het nummer Future Breeds die volgens mij de lading wel redelijk dekt: ‘We’re all just a bunch of drunken sailors, planting seeds into people we don’t really know’.”

Somber

De zanger geeft toe dat het wellicht wat somber overkomt, maar bezweert zelf juist heel opgewekt te zijn. “Persoonlijk zit ik juist op een creatieve ‘high’. Het gaat muzikaal gezien allemaal heel erg goed.”

“Ik wil dan ook snel nog een plaat uitbrengen. We hebben nog een paar dozijn nieuwe liedjes liggen, waar we nog steeds aan werken. Sinds we onze nieuwe studio hebben ben ik alleen nog maar met muziek bezig. Ik sta op, ga naar de studio om aan onze liedjes te werken en kom tegen middernacht pas weer thuis. Heerlijk.”