AMSTERDAM – Een echte doorbraak moet eigenlijk nog komen voor beginnend zangeres Eliza Doolittle. Met haar gelijknamige debuutalbum groet Doolittle naar eigen zeggen de wereld. NU.nl sprak de rijzende ster in Amsterdam.

In haar eigen land timmert de 22-jarige Britse al jaren hard aan de weg. En haar werk wordt nu eindelijk beloond. Zowel haar single Pack Up als haar debuutalbum Eliza Doolittle zijn in Engeland in de top 3 geëindigd.

Toch valt het nog wel mee met haar sterrenstatus. Ze wordt in Engeland af en toe herkend, maar tot nu toe heeft ze nog geen gekke dingen meegemaakt. “Mijn leven voelt nog steeds redelijk normaal”, aldus Doolittle.

Roem

Op haar twaalfde schreef ze haar eerste eigen nummer en nam die ook op. Op een gegeven moment kreeg een manager via via haar muziek te horen en die nam haar onder zijn vleugels. Sindsdien heeft ze talloze optredens gedaan. “Bars, clubs, live-optredens. Ik deed alles om een goede zangeres te worden.”

Hoewel de zangeres altijd hard heeft gewerkt om door te breken, zegt Doolittle het niet om de roem te doen.“Ik ben een beetje bezorgd om beroemd worden. Vooral in Engeland is de media gewoon keihard. Ik snap dat publiciteit erbij hoort als je een zangeres bent, maar muziek zal altijd mijn prioriteit zijn.”

Omgeving

Doolittle heeft al haar nummers zelf geschreven. Ze laat zich inspireren door haar omgeving. “Ik ben nogal een observerende schrijver. Als ik iets op het nieuws zie of op straat, iemand iets zie meemaken, of zelf iets kwijt moet, dan schrijf ik daarover.”

Bekijk de videoclip van Pack Up

Haar nummers zijn dus niet alleen autobiografisch. “Maar ze hebben wel allemaal een persoonlijk tintje natuurlijk. Het is mijn kijk op het leven.” Een gevoelige lovesong hoef je van Doolittle niet te verwachten. “Ik schrijf eigenlijk niet over de liefde. Ik weet niet waarom. Het is niet dat ik er een geheim van wil maken, maar ik schrijf liever over andere onderwerpen.”

Introductie

Een album naar jezelf vernoemen klinkt een beetje makkelijk. Doolittle had hier haar eigen redenen voor. “Ik wou het album gewoon zo noemen, omdat het een introductie van mij tot de wereld is. Ik wou het simpel houden. Zo van, hallo iedereen, dit is Eliza Doolittle.”

Eliza Doolittle heet eigenlijk Eliza Caird. Haar artiestennaam is dus niet helemaal uit de lucht gegrepen. “En Doolittle is mijn bijnaam van kinds af aan. Het is natuurlijk afkomstig van het verhaal My Fair Lady. Zo werd ik altijd al genoemd, omdat ik Eliza heet. Dat bleef gewoon hangen, ik vind het leuk klinken.”

Benaming

Haar muziek wordt een mix van pop, soul en folk genoemd, maar een exacte benaming is er niet voor. “Ik vind het leuk als mensen niet precies weten wat het is”, glundert Doolittle. “Het is fijner om muziek niet in een hokje te plaatsen.”

Voorlopig tourt de Britse alleen nog in haar eigen land. Een Europese tour staat nog op losse schroeven. Een optreden in Nederland zou mogelijk in september plaatsvinden. Afspraken hierover moeten echter nog worden bevestigd.

Nieuw

Ook het festivalseizoen moet Doolittle dit jaar aan zich voorbij laten gaan. “Misschien dan niet dit jaar, maar hopelijk volgend jaar. Ik denk dat ik te nieuw ben om dit jaar al geboekt te worden. Volgens mij plannen ze dat soort optredens al maanden van tevoren.”

Een vakantie zit er deze zomer ook niet in voor Doolittle. “Alleen maar werken. Ik denk dat ik een lange tijd geen vakanties zal hebben. Maar het is soms best fijn om hard te werken. Ik hoop dat mensen me leuk genoeg zullen vinden, zodat ik de wereld rond kan reizen en van mijn muziek kan gaan leven.”