AMSTERDAM - Fans van Queen en musicalliefhebbers kwamen dinsdagmiddag bijeen in Paradiso in Amsterdam, waar ze een voorproefje kregen van de rockmusical We will rock you.

Musicalster John Vooijs beklom als Galileo het podium van de Amsterdamse poptempel en zong I want to break free.

Marjolein Teepen kroop alvast in de huid van Scaramouche om Under Pressure met de hoofdrolspeler mee te zingen en bracht vervolgens solo de hit Somebody to love ten gehore.

Enthousiast

Radio-dj Gijs Staverman reageerde razend enthousiast. ''Normaal nemen vrouwen hun man mee naar musicals, maar bij We will rock you is dat binnenkort omgekeerd'', zei Staverman, die opgroeide met de muziek van Queen.

''Ik leerde tongzoenen op We are the champions, heel goede achtergrondmuziek daarvoor'', aldus Staverman.

Ex-Idol

Martin van der Starre (Brit) en Floortje Smit (Ozzy) zongen samen I want it all, waarna de ex-Idol in haar eentje No one but you ten gehore bracht.

Pia Douwes bewees als 'rockbitch' Killer Queen met het lied Another one bites the dust dat ze als musicaldiva ook het rockgenre beheerst. ''Ik vind het heel spannend en ook dit repertoire wil ik een keer gedaan hebben. Ik hou van verscheidenheid'', zei Douwes.

Uiteindelijk zong de hele cast de titelsong en als toegift We are the champions.

Queen

De rockmusical is gebaseerd op 25 hits van Queen. Daarvan is een aantal in het Nederlands vertaald door Martine Bijl, de rest blijft in het Engels. De originele versie van We will rock you staat al acht jaar op West End in Londen. Meer dan tien miljoen mensen in meer dan vijftien verschillende landen hebben de show gezien.

Producent Erwin van Lambaart van Joop van den Ende Theaterproducties noemde We will rock you dinsdag een ode aan Queenzanger Freddie Mercury, zonder dat het er dik bovenop ligt.

Grootste icoon

''Freddie was in zijn tijd het grootste icoon van de muziek. Hij was een man die keuzes durfde te maken. Zijn boodschap was 'Durf te leven en je droom na te jagen. We will rock you is ook een show die gaat over échte muziek met een topband en een topcast.''

We will rock you is vanaf 21 augustus te zien in het Beatrix Theater in Utrecht. De Queenmuzikanten Brian May en Roger Taylor spelen op 3 september mogelijk zelf mee tijdens de première. ''Ze beslissen op de dag zelf'', aldus Van Lambaart.