AMSTERDAM – Indiepopband Teenagersintokyo – zonder spaties – komt verrassend genoeg uit Sydney. Met debuutalbum Sacrifice hopen ze eerst Europa en later hun thuisland te veroveren.

“Australië zal een stuk makkelijker overstag gaan als het album eenmaal in het Verenigd Koninkrijk uit is”, denkt drummer Rudy Udovich.

Udovich is het enige mannelijke bandlid van Teenagersintokyo. De groep werd opgericht door Linda Marigliano (bas) en Samantha Lim (zang), later voegden Miska Mandic (toetsen) en Sophie McGinn (gitaar) zich bij het duo. Udovich kwam voor het eerst met het vrouwelijke viertal in aanraking via MySpace.

“De nummers spraken me aan, zowel de manier waarop ze geschreven waren als hoe ze klonken. Nog vóór ik het eerste nummer afgeluisterd had, stuurde ik ze al een bericht waarin ik vroeg of ze een drummer nodig hadden.”

De komst van Udovich bracht een verschuiving teweeg in de groep. “We hadden lang met z'n vieren gewerkt”, legt zangeres Samantha Lim uit.

Ritme

“Dus zonder iemand als Rudy met compleet nieuwe ideeën wat ritme betreft. Eerder hadden we een drummer die niet zo goed onderlegd was als Rudy. Ook maakten we gebruik van een drummachine. Geprogrammeerde beats zijn natuurlijk iets heel anders dan iemand die progressies en fills speelt en met eigen ideeën komt.”

Sinds een jaar woont het Australische kwintet in Londen. Een gewaagde stap, maar volgens Udovich ook een noodzakelijke.

“Het is niet niks om plotseling op te stappen en ergens anders te gaan wonen waar het bestaan niet zo comfortabel en zeker is als thuis. In Sydney blijven wonen was simpeler geweest. Als het dan mis gaat kun je gewoon naar huis gaan om het op te lossen. Wij hebben de sprong gewaagd en veel opgeofferd.”

Slim

Niet alleen de band zelf, ook het label en het management van Teenagersintokyo vond de verhuizing een slimme zet. Udovich: “We hadden het idee dat Europa beter en sneller begreep wat wij probeerden te doen dan Australië.”

De band hoopt later dit jaar alsnog het thuisland te veroveren. Debuutalbum Sacrifice wordt er op 20 augustus uitgebracht en de groep maakt plannen voor een Australische tour.