AMSTERDAM – Destroyer Of The Void van de Amerikaanse folkrockband Blitzen Trapper is op z'n zachtst gezegd een ambitieus album.

Liedjesschrijver Eric Earley bezingt op verhalende wijze "West-Amerikaanse thema's" en de muziek is daarop aangepast. “Ik vind dat de muziek de inhoud van de tekst moet weerspiegelen”, aldus Earley.

Blitzen Trapper brak in 2007 door met het derde album Wild Mountain Nation. Een jaar later bevestigde de band zijn nieuw verworven status met Furr.

De titel van het nieuwe album Destroyer Of The Void, uitgebracht in juni, verwijst naar de leegte die voorafgaat aan creatie, aldus Earley. “Voordat iets tot stand komt is er het niets.
Aan creatie gaat leegte vooraf.”

Van leegte in compositie is op Destroyer Of The Void af en toe sprake. Bijvoorbeeld in rustige folkliedjes als The Tree, met zangeres Alela Diane, en Evening Star. Daartegenover staan doorwrochte rocknummers als het titelnummer en Love And Hate.

“Ik heb twee jaar over dit album gedaan”, vertelt Earley. “De eerste helft maakte ik in januari 2009, de tweede helft in januari 2010. Eigenlijk zijn het twee platen, maar die uit 2009 voelde niet goed dus maakte ik er in 2010 nog een. Ik heb elementen van beide albums gepakt en samengevoegd.”

Verhalen

“Wat ik in 2009 deed,” vervolgt hij, “was rechttoe, rechtaan verhalen vertellen. Folk. Het latere werk is meer grootse rock, zoals Destroyer Of The Void en Love And Hate.” De samenhang is voor Earley duidelijk: uiteindelijk komt het allemaal gewoon neer op liedjes schrijven.

“Love And Hate is geschreven op een akoestische gitaar en dan klinkt het als een folknummer. Maar als je drums en elektrische gitaren toevoegt wordt het een soort epische rocksong.”

Uniek

Waar het bij liedjes schrijven op aankomt, vindt Earley, is dat de muziek weerspiegelt wat er in de tekst verteld wordt. “De teksten en de muziek moeten bij elkaar passen. Ze moeten samen iets creëren dat uniek is, maar dat tegelijkertijd vertrouwd aanvoelt.”

Dat creatieproces luistert nauw en is voor de Amerikaan belangrijker dan bijvoorbeeld optreden. Waarom? “Omdat creatie ons vooruit helpt.”