AMSTERDAM - Verschillende Nederlandse dj's waren bij het drama op de Loveparade. Dj Tiësto, Charly Lownoise en Mental Theo toonden via Twitter hun medeleven met de slachtoffers en nabestaanden.

Tijdens het jaarlijkse technofestijn vielen zaterdag zeker negentien doden, ruim driehonderd mensen raakten gewond.

"Ik mag blij zijn dat ik hier nog zit", vertelde Charly Lownoise zondagochtend op Radio 538. Lownoise en zijn maatje Mental Theo draaiden zaterdagmiddag terwijl er paniek uitbrak in een tunnel.

"De organisatie vroeg ons een half uurtje langer te draaien, dat is onze redding geweest."

Charly en Theo zouden tot 17.00 uur plaatjes draaien. Rond die tijd brak in een toegangstunnel naar het festivalterrein in Duisburg paniek uit. "Als ik vijftien minuten eerder was gestopt, was ik er geweest", twitterde Mental Theo.

Bomaanslag

Volgens de artiesten werd aanvankelijk gerept over een bomaanslag. Wat precies gebeurd is, wordt nog onderzocht door de politie. "Heb Duitsers gesproken, er is melding van een aanslag. Ook de bombsquad was ter plaatse. Ik ben hier weg!", twitterde Theo.

Volgens Charly Lownoise was het drama 'heel surrealistisch'. "Ik zag gewonden, doden, huilende mensen en mensen die in shock waren. Veertig meter verderop stond iedereen te dansen en hadden ze niet in de gaten wat gebeurd was. Hel en hemel lagen wel heel dicht bij elkaar."

Tiësto

Dj Tiësto, die ruim voor de paniek uitbrak draaide, hoorde in Portugal van het drama. "Net geland in Portugal, waar ik hoorde over de tragedie", twitterde de Nederlander. "Ik ben verbouwereerd en bedroefd", vervolgde Tiësto nadat hij de nabestaanden had gecondoleerd.

Hoewel de oorzaak nog onbekend is, wijst Lownoise naar de festivalorganisatie. "Volgens Duitse media kon de tunnel de vele duizenden mensen niet aan. Iedereen wilde naar het festivalterrein, er bleven maar mensen komen en achteraan bleven mensen duwen. Ik kan er niet bij dat je dit zo organiseert."