ROTTERDAM - Ook op het North Sea Jazz festival komt zaterdagavond de regen met bakken uit de hemel vallen. De overlast valt gelukkig mee, aangezien het overgrote deel van de activiteiten binnen plaatsvinden.

De regen brengt wel de nodige verkoeling, want ook deze dag stijgt het kwik in de meeste zalen in Ahoy tot ver boven de dertig graden.

Het publiek op het Rotterdamse evenement krijgt deze zaterdag optredens van onder anderen Trijntje Oosterhuis, Joe Bonamassa, Al Green, Macy Gray, Waylon, Rox en Giovanca voorgeschoteld.

Het jazzfestival viert dit jaar zijn 35e editie en heeft voor de vijfde keer plaats in Ahoy Rotterdam. Daar bieden vijftien podia drie dagen lang plaats aan ruim 1300 artiesten. North Sea Jazz trekt jaarlijks tussen de 65.000 en 70.000 bezoekers.

Herbie Hancock

Ondanks de verzengende warmte geeft Herbie Hancock zijn optreden voor een volgepakte zaal. De jazzpianist heeft net een nieuw album uit, waarop hij bekende popliedjes in een nieuw jasje steekt.

Zo worden The Times They Are A-Changin' van Bob Dylan en A Change Is Going To Come van Sam Cooke aan elkaar gelijmd en speelt de band een medley van Bob Marleys Exodus en Tamitant Tilay van Tinariwen.

Ook Hancocks eigen klassiekers, waaronder Chameleon en Cantaloup Island komen voorbij in een set waarin Hancock als vanouds vooral schittert tijdens enkele uitgebreide improvisaties.

Lee Fields

De Congo is dan wel de meest open tent op het festivalterrein, toch helpt dat bij de stomende soulfunk van Lee Fields helemaal niks. De nummers van de kleine drukke zanger laten het zweet van de wanden druipen.

Ja, zijn muziek doet inderdaad ontzettend veel aan James Brown denken, maar dit is zo swingend dat de uitspraak 'beter goed gejat, dan slecht zelf verzonnen' er voor gemaakt lijkt.

Al Green

Soullegende Al Green heeft nog geen noot gezongen of hij heeft het publiek al in zijn broek zitten. Hij overlaad de eerste rijen met rozen en paait de bezoekers met mooie praatjes: "ik ben vanochtend om half vijf opgestaan, maar jullie zijn zo leuk, voor jullie was ik er ook om half vier wel uitgekomen."

Uiteraard komen ook alle hits van Green voorbij, van L-O-V-E (Love) tot Spending My Time en Love and Happiness, de Amerikaanse dominee trakteert zijn publiek op een ware hit-revue.

Chick Corea

Chick Corea treedt op met zijn Freedom band, waar bassist Christian McBride, drummer Roy Haynes en saxofonist Kenny Garrett deel van uit maken.

Haynes is inmiddels 85, maar draait zijn hand niet om voor een paar spetterende solo's. De band weet onder meer met uitvoeringen van Thelonious Monks Monk's Dream en de standard Angel Eyes het publiek in vervoering te brengen.

Sharon Jones

Sharon Jones was met haar Dap Kings in 2008 de grote verrassing van North Sea Jazz. De organisatie heeft haar daarom nu dan ook geheel terecht de grootse zaal toebedeeld, de Nile, tussen grote namen als Al Green en Macy Gray.

Haar show is vrijwel indentiek aan het optreden dat ze enkele maanden geleden in Paradiso gaf - inclusief dansintermezzo op blote voeten - maar dat mag de pret niet drukken. De swingende funky soul van Jones is altijd topvermaak.

Macy Gray

De show van Macy Gray hangt vooral op publieksparticipatie. De zangeres laat iedereen in het publiek zichzelf voorstellen, doet een wedstrijdje welke helft van de zaal het hardst kan schreeuwen en laat iemand met grote vellen papier op het podium staan zodat iedereen mee kan zingen.

Gray komt gewoonlijk ietwat warrig en schijnbaar stoned over, en vanavond is het niet anders. Toch weet de soul-diva een onderhoudende set neer te zetten, waarin uiteraard de hit I Try niet mag ontbreken.