ROTTERDAM – De 35e editie van het internationaal bekende jazzfestival North Sea Jazz is vrijdag van start gegaan. Het driedaagse festival heeft dit jaar voor de vijfde keer plaats in het Rotterdamse Ahoy, na jarenlang in Den Haag te hebben gezeteld.

Ongeveer 24.000 bezoekers kregen optredens van onder meer Norah Jones, Jamie Lidell, Kurt Elling en Earth, Wind & Fire voor geschoteld.

Net als in de rest van het land is het ook in Ahoy ontzettend warm. In de dertien zalen van Ahoy zijn de bezoekers naast het genieten van de tientallen acts, vooral druk met het zichzelf toewuiven van koelte. Programmaboekjes en waaiers bieden de nodige verkoeling.

Wende

Wende Snijders heeft haar chanson-dagen achter zich gelaten en brengt op haar nieuwe album no.9 een mix van pop, rock en jazz. Voor haar liveshow heeft Snijders een band samengesteld, en daarmee heet haar act tegenwoordig simpelweg Wende. Haar set van vanavond begint wat spookachtig maar knalt vanaf het tweede nummer overtuigend van het podium.

Van een heel ander kaliber is Kurt Elling. De Amerikaanse zanger croont en scat er in zijn nachtclubjazz op los. “Ik was vanmiddag even vergeten waar ik was”, grapt de zanger terwijl hij het zweet van zijn hoofd veegt. “Welkom op de tropische eilanden van, uh, Holland”, lacht hij.

Typhoon

Buiten is het inmiddels aan het afkoelen, maar Typhoon brengt met New Cool Collective de Congo-tent weer naar het kookpunt. De feestvreugde is compleet als ook Giovanca weer een paar liedjes mee komt zingen.

De funky soul-jazz van Tower Of Power staat al meer dan 40 jaar garant voor volle zalen en ook op North Sea Jazz is het niet anders. De Amerikanen weten vooral met covers als die van Me And Mrs. Jones de juiste snaar te raken.

Jamie Lidell

Jamie Lidell heeft een band meegenomen naar Rotterdam, die af en aan ongeveer de helft van zijn set ondersteunt. Dat zou hij toch vaker moeten doen, want de momenten met band komen duidelijk beter uit de verf en tillen zijn nummers naar een hoger plan.

Wie denkt in de Congo-tent Gil Scott Heron te kunnen zien en horen komt bedrogen uit, of nou ja, valt eerlijk gezegd met de neus in de boter, want in plaats daarvan brengt José James heerlijk lome uitvoeringen van nummers van John Coltrane. Scott Heron kon dan niet op tijd in Rotterdam zijn, de diepe bariton van James maakt zijn gemis ruimschoots goed.

Earth, Wind & Fire

Earth, Wind & Fire verkocht wereldwijd al meer dan 90 miljoen platen en North Sea Jazz is dan ook uitgelopen voor de afsluitende act van deze eerste festivaldag.

Met onder meer Boogie Wonderland en After The Love Has Gone tappen de Amerikanen uit hun rijke en zeer succesvolle catalogus, waarvan vrijwel ieder nummer door het publiek met blind enthousiasme ontvangen wordt.