AMSTERDAM - De organisatie achter de Grammy's heeft de regels voor een nominatie aangepast. Aanleiding was onbegrip vanwege het ontbreken van Lady Gaga in de categorie beste nieuwe artiest.

De excentrieke zangeres was overduidelijk de beste nieuwkomer van vorig jaar, maar kreeg de prijs niet omdat ze ook in 2008 genomineerd was.

Lady Gaga's debuutsingle Just Dance was in 2008 genomineerd in de categorie beste dance nummer, maar won niet. Dankzij hits als Poker Face en Bad Romance en haar debuutalbum The Fame brak Gaga vorig jaar internationaal door.

Toch kwam ze niet in aanmerking voor de Grammy voor beste nieuwe artiest, omdat haar debuutsingle een jaar eerder genomineerd was. De situatie leidde tot veel onbegrip in de muziekwereld.

Samenwerking

"Steeds vaker is de eerste single van een artiest een samenwerking met een andere muzikant of volgt een album veel later na een debuutsingle", constateerde de organisatie achter de Grammy's. "Volgens de huidige regels komen die artiesten niet in aanmerking voor een nominatie in de categorie beste nieuwkomer."

The Recording Academy schrapte de regel deels. Vanaf de uitreiking in februari komen ook artiesten die al eerder met een single genomineerd zijn geweest in aanmerking voor een Grammy-nominatie. Voorwaarde is wel dat de artiest nog geen Grammy op de schoorsteenmantel heeft staan en nog geen album heeft uitgebracht.

Kans

"Met deze verandering heeft elke artiest ten minste één kans om genomineerd te worden in deze belangrijke categorie." The Recording Academy paste ook de nominatieregels voor de categorie klassiek producent van het jaar aan.

Bovendien maken artiesten die optreden tijdens de Grammy's voortaan geen kans meer op de muziekprijs. Dit moet de integriteit en onafhankelijkheid van de Grammy's tegemoetkomen.