AMSTERDAM - In de serie Het Verhaal Van vertellen artiesten wekelijks welke gedachte er achter een nummer zit en hoe hun werk tot stand kwam. Deze week: You And Your Heart van Jack Johnson.

Singer-songwriter Jack Johnson verkocht wereldwijd al acht miljoen platen. De op Hawaii woonachtige Amerikaan debuteerde in 2001 met Brushfire Fairytales en leverde daarna de uiterst succesvolle albums On And On (2003) en In Between Dreams (2005) af.

De Curious George-soundtrack (2006) leverde Johnson vervolgens nog veel meer nieuwe fans op. To The Sea, dat vorige maand uitkwam, is na Sleep Through The Static (2008) het vijfde studioalbum van de Hawaiiaan. You And Your Heart is de eerste single.

“Het begon met de gitaarriedel”, vertelt Johnson. “Samen met de akkoorden ontstond iets van magie, voor mij althans.” Vaak loopt Johnson lang met een melodie rond voordat hij er iets mee doet.

“Het gebeurt vaak dat ik een melodie heb en dat me op een onverwacht moment – dat kan tijdens het surfen zijn – een zinnetje te binnen schiet dat de melodie volgt.”

Welke zin dat dit keer was? “Ik denk 'You lay there in the street, like broken glass reflecting pieces of the sun, but you're not the flame'. Dat gaat over iedereen die alles wil weten. Die zin zegt: je bezit een onderdeel van alle kennis, maar maakt dat je alwetend?”

Het nummer is geschreven in de jij-vorm, maar Jonhson laat er geen onduidelijkheid over bestaan over wie het nummer eigenlijk gaat. “Vaak zeg ik 'jij' om het gemakkelijker te maken, maar het gaat over mij.”