RIJSWIJK - Wie voor zondagavond een muziekevenement heeft georganiseerd, ontkomt er niet aan televisies of grote beeldschermen te plaatsen ofwel het begintijdstip naar voren te halen.

Want hoezeer mensen ook fan zijn van muziek, de finale van het wereldkampioenschap voetbal vecht om de aandacht. En zou in de meeste gevallen ook makkelijk winnen.

De derde dag van het jaarlijkse zomerfestival Fiësta del Sol in Eindhoven, waar normaal gesproken zo'n 70.000 mensen op afkomen, moet zelfs helemaal wijken voor het duel van Oranje.

De gemeente Eindhoven is bang voor verstoring van de openbare orde en schrapte de laatste dag van het muziekfestival. ''Het is een drama en dat uitgerekend bij ons dertigjarig bestaan'', liet de organisatie weten.

Vervroegd

Op de meeste plaatsen worden aanvangstijden vervroegd. Zo geeft André Rieu zijn concert op het Vrijthof in Maastricht al om 13.00 uur. Na afloop worden de achtduizend stoelen opgeruimd en wordt het plein vrijgemaakt. Zo ontstaat er ruimte voor hopelijk feestende voetbalfans.

Bezoekers van het bluesrockfestival Bospop in Weert kunnen de finale volgen op de beeldschermen bij het hoofdpodium. In de reguliere speeltijd zal er geen band op het festival spelen. Als er onverhoopt een verlenging komt, blijft het voetbal uitgezonden en begint de afsluitende act van het festival in de tent.

North Sea Jazz

Het North Sea Jazzfestival plaatst tv-schermen in het Ahoy-complex in Rotterdam. Maar op onder meer Twitter en Marktplaats.nl worden al talloze kaarten aangeboden door mensen die liever thuis, in de kroeg of op een plein kijken.

En daarvoor zijn ze best bereid verlies te lijden. De kaarten kosten ruim 80 euro, maar worden soms aangeboden voor tientallen euro's minder.