MAASTRICHT - André Rieu heeft zijn concert op het Vrijthof in Maastricht komende zondag vervroegd in verband met het WK Voetbal. In plaats van 's avonds treedt hij met zijn orkest zondagmiddag op, melden bronnen rondom de gemeente.

Rieu en waarnemend burgemeester Jan Mans lichten het besluit woensdagmiddag toe tijdens een persgesprek op het Vrijthof.

Eerder liet Rieu weten dat er op het Vrijthof een groot scherm wordt geplaatst, als Nederland in de finale komt.

Hij zou pas na afloop va de wedstrijd met een aangepast concert beginnen, maar dat plan is nu van de baan. Waarom, is nog niet duidelijk.

Wereldkampioen

''We worden wereldkampioen'', lichtte Rieu toe. ''Dan gaat hier een sfeer ontstaan waarbij het niet meer verantwoord is om hier hekken neer te zetten en vervolgens te zeggen: wij mogen er wel in en jullie niet''.

Het concert van Rieu begint zondagmiddag om 13.00 uur en duurt drie uur. Daarna worden de achtduizend stoelen opgeruimd en wordt het plein vrijgemaakt voor het feestende publiek.

Geen probleem

Rieu ontkende dat het vervroegen van het concert een probleem zou zijn voor fans. Het programma wordt nu namelijk niet aangepast, wat wel het geval zou zijn als het na de wedstrijd zou plaatsvinden.

''Ik heb heel veel mensen gehoord die zeiden niks om voetbal te geven en die ook geen aangepast programma willen''.

Voorschot

''Wat nu in Afrika gebeurt hebben we lang niet meegemaakt'', vulde waarnemend burgemeester Mans aan. ''Daarom moeten we de stad de mogelijkheid bieden om te feesten. Hoe groot het feest wordt hangt af van wat in Afrika gebeurt''.

Voor de Duitse WDR nam Rieu woensdagmiddag op het Vrijthof alvast een voorschot op de wedstrijd woensdagavond. ''Duitsland wint tegen Spanje, de finale gaat tussen Nederland en Duitsland. Nederland gaat die finale winnen''.