AMSTERDAM - Men at Work moet vijf procent van de royalties van hun hit Down Under afstaan wegens het plegen van plagiaat. Dat heeft een Australische rechter dinsdag bepaald. Om hoeveel geld het gaat, is onduidelijk.

Down Under was in 1983 een grote internationale hit en geldt inmiddels als het officieuze volkslied van Australië. De rechter oordeelde in februari dat het fluitthema uit het nummer afkomstig is uit Kookaburra Sits in the Old Gum Tree.

Dat populaire liedje werd in 1935 geschreven door de Australische onderwijzeres Marion Sinclair. Zij overleed in 1988, maar muziekuitgeverij Larrikin Music, die de rechten bezit, stapte vorig jaar naar de rechter.

Royalties

Men at Work's platenlabel EMI en Down Under-componisten Colin Hay en Ron Strykert zijn nu veroordeeld tot het betalen van vijf procent van de sinds 2002 verdiende royalties en alle toekomstige royalties.

Om welk bedrag het gaat is niet bekendgemaakt. Het is sowieso aanzienlijk minder dan wat Larrikin Music eiste. De muziekuitgeverij wilde zestig procent van de royalties ontvangen.

EMI tekende eerder dit jaar hoger beroep aan tegen de uitspraak die de rechter in februari deed. Een advocaat van EMI zegt dat het platenlabel het hoger beroep zal doorzetten.