AMSTERDAM - Trashmetalband Megadeth denkt niet aan stoppen. Nooit. Ook niet als er met de Big Four Tour aan de zijde van genregenoten Metallica, Slayer en Anthrax een nieuw hoogtepunt aan de toch al imposante bandgeschiedenis kan worden toegevoegd.

"Megadeth maakt nog steeds relevante muziek."

Het in 1983 opgerichte Megadeth is één van de pioniers van het trashmetalgenre. De band debuteerde in 1985 met Killing Is My Business... And Business Is Good en bracht vorig jaar het twaalfde studioalbum Endgame uit.

Voor een nieuwe plaat moeten de fans geduld hebben tot 2011, zo verzekert Megadeth-oprichter en -bassist David Ellefson (45).

Deze maand trad zijn band verscheidene malen op in het kader van de Big Four Tour. Naast Megadeth stonden Metallica, Slayer en Anthrax op het affiche, samen de Grote Vier van de trashmetal. De tour was een initiatief van Metallica-drummer Lars Ulrich.

“We hadden allemaal al eens samen gespeeld,” zegt Ellefson, “maar nog nooit op hetzelfde podium. Het feit dat onze bands allemaal overleefd hebben en dat ons genre overleefd heeft, is grotendeels te danken aan de fans. Zij zijn degenen die het genre in leven gehouden hebben.”

Grunge

De Big Four begonnen allemaal in de vroege jaren tachtig en trotseerden de ene na de andere muzikale stroming, van de in de jaren negentig in zwang rakende grunge tot en met de nu-metal van groepen als Korn en Coal Chamber.

Ellefson: “Trashmetal was op sterven na dood en beleefde zijn wedergeboorte vijf, zes jaar geleden. Bands als Lamb Of God hebben het genre opnieuw doen opleven. Dat is cool, omdat zij beïnvloed zijn door Megadeth, Metallica, Slayer, Pantera, Anthrax.”

Guitar Hero

De muziek van deze bands vindt tegenwoordig niet alleen zijn weg naar genregenoten, maar ook naar de allerjongste generatie muziekliefhebbers – via Guitar Hero en Rock Band.

“Veel muziek uit het verleden die voorheen als 'muziek van je ouders' betiteld werd, wordt nu door jonge kinderen opgepikt. Mijn dochter speelt songs van Cream tot en met DragonForce.”

En Ellefson zelf? “Ik ben een erg slechte Guitar Hero-gitarist. Ik denk dat het voor ons gitaristen moeilijker is om op die knoppen te drukken. Het is gemakkelijker om gewoon de gitaar te pakken en de riff uit te vogelen.”