AMSTERDAM- De 36-jarige singer-songwriter Joshua Radin timmert in eigen land al een paar jaar flink aan de weg, maar maakt zich eindelijk op voor een doorbraak in Europa. NU.nl sprak met de Amerikaan over verloren liefdes, doorbreken in Europa en meer.

Zijn debuutalbum dateert alweer uit 2006 en werd twee jaar later opgevolgd door Simple Times. Laatstgenoemde is nu eindelijk ook in Nederland verkrijgbaar.

Met I’d Rather Be With You is hij inmiddels niet meer weg te denken van de Nederlandse radio. De Amerikanen hadden de talentvolle zanger al eerder in de smiezen, zo is zijn muziek terug te vinden in een scala aan tv-series waaronder Grey’s Anatomy.

Laatbloeier

Radin is met recht een laatbloeier te noemen. Diep in de twintig besloot hij dat het tijd werd om eens muziek te maken. “Ik zit eigenlijk heel vreemd in elkaar. Muziek maken is een soort therapie voor mij. Ik was helemaal niet tevreden met mijzelf, maar kwam erachter dat het beter met mij ging naarmate ik meer muziek maakte.”

Dat hij er enigszins talent voor heeft werd al snel duidelijk. Dankzij zijn maatje Cary Brothers, die zelf een redelijk gerespecteerd singer-songwriter is en bekend werd via Tom McRae’s Hotel Café Tour, belandde de muziek van Radin bij een platenmaatschappij en liet een contract niet snel op zich wachten.

Scrubs

Dat resulteerde in zijn eerste album, getiteld We Were Here. Alhoewel de recensenten over het algemeen zeer positief waren, liet de echte doorbraak nog even op zich wachten. Die kwam er met Simple Times. Nummers van dat album verschenen in Scrubs, House, American Idol en nog veel meer populaire series.

“Natuurlijk schrijf ik mijn muziek niet voor series, maar het is mooi dat het zo uitkomt. Eigenlijk houd ik nergens rekening mee als ik liedjes schrijf. Ik heb een bepaald idee en dat werk ik uit. Blijkbaar schrijf ik muziek die past bij tv-series. Maar liever heb ik natuurlijk dat de radiostations mij grijsdraaien.”

Inspiratie

De inspiratie voor zijn nummers haalt Radin vooral uit zijn liefdesleven en dan met name zijn gebroken hart. We Were Here en Simple Times hebben beide een stukgelopen relatie als rode draad door de muziek lopen.

“Ik denk dat mijn ex-vriendinnen wel een beetje blij zijn met de nummers. Sommige vrouwen daten ook alleen muzikanten omdat ze willen dat er muziek over ze komt.”

Liefdesverdriet

“Maar natuurlijk hoop ik dat mijn volgende plaat eens niet over liefdesverdriet gaat. Simple Times gaat over een relatie die langzamerhand kapotgaat. Je wilt er eigenlijk niet aan toegeven, maar uiteindelijk zie je allebei dat het niet langer kan.”

Radin sluit niet uit dat zijn derde album helemaal elektronisch wordt, omdat hij toe is aan iets nieuws. “Maar voor nu hoop ik te kunnen genieten van enig succes in Europa. Of de meisjes over wie de muziek gaat ook komen kijken? Jazeker, maar dat maakt me niet zenuwachtig. Dat zijn gesloten hoofdstukken, ik ben nu een happy single.”