AMSTERDAM – In het recreatiegebied bij het Noord-Hollandse Halfweg vierde Awakenings Festival zaterdag een jubileum. Het was voor de tiende keer dat dit festival, het grootste techno-evenement van Nederland, plaatsvond.

Het buitenfeest van Awakenings heeft de laatste jaren een flinke vlucht gemaakt. Kwamen er enkele jaren geleden nog 17.000 mensen op af; in de 2010-editie woonden 30.000 mensen het outdoor technofestival bij.

En dat hadden er veel meer kunnen zijn, gezien het feit dat het festival binnen drie weken was uitverkocht. ‘’Mensen komen hier puur voor de muziek’’, vertelt een woordvoerder.

‘’En die groep wordt blijkbaar steeds groter. We worden er echt op afgerekend als de line up niet goed genoeg is. Hier zie je vooral liefhebbers van het genre.’’

Veteraan

Onderdeel van die line-up was de Fransman Laurent Garnier. De dj-veteraan is al ruim twintig jaar actief in de technowereld, maar nog nooit was hij te bewonderen op Awakenings. Zijn debuut maakte indruk.

De dj is een meester in het opwekken van energie in een zaal vol zwetende technoliefhebbers. Gedreven mixt hij zijn platen aan elkaar en wanneer het nodig is, pakt hij de microfoon om zijn luisteraars een boodschap mee te geven.

Mix

De ervaren dj (44) voorziet zijn werk al jaren van jazz-invloeden en werd zaterdag begeleid door een trompettist en een saxofoonspeler. Dat zorgde voor een fraaie mix.

Die mix was op het recreatiegebied sowieso duidelijk aanwezig. DJ Rush zorgde met een keiharde beukset voor vertier onder de liefhebbers van rauwe techno. Op hetzelfde moment konden vermoeide bezoekers op adem komen aan de rand van het meer, met rustigere electronische muziek die was voorzien van reggae-invloeden.

Afsluiting

De afsluiting op mainstage was dit jaar voor de ervaren dj’s Chris Liebing en Speedy J. De lasershow en het bijbehorende vuurwerk vielen zoals altijd erg in de smaak, maar extra slagroom op de verjaardagstaart kwam er niet.

Dat hoeven de bezoekers ook niet te verwachten. De woordvoerder: ‘’Op Awakenings is niet zoveel poeha. Het is geen poppenkast, we focussen ons op goede muziek en bieden gewoon de beste techno.’’