AMSTERDAM – Met de release van het titelloze debuutalbum sluit de Amerikaanse indiepopband Darwin Deez een moeizaam maakproces af. Frontman Darwin Smith vindt het tijd voor een schrijfpauze. “Om uit te zoeken wat ik wil”, aldus de New Yorker.

Darwin Deez vestigde eind 2009 de aandacht op zich met eerste single Constellations. Tweede single Radar Detector, uitgebracht in april, werd een bescheiden hit in het Verenigd Koninkrijk.

Het kostte zanger/gitarist Smith nogal wat moeite om de tien nummers op het titelloze debuutalbum bij elkaar te sprokkelen. “Ik heb een aantal dingen nodig”, legt de besnorde Smith uit.

“Een gitaar, een muzikaal patroon, een ritme, een concept en wat concrete woorden. Als al die zaken samenkomen, komt het nummer er in twintig minuten uit.”

Dat klinkt simpeler dan het is; als één van bovengenoemde elementen ontbreekt, stort het kaartenhuis al in elkaar. Bovendien is Smith zó zelfkritisch dat nieuw materiaal zich niet gemakkelijk laat schrijven.

Smith: “Er is geen druk, behalve dan de druk die ik mezelf opleg. Die is echter zo hevig dat het me er vaak van weerhoudt om dingen af te maken waarvan ik denk dat ze minder dan perfect zijn. Ik ben erg kritisch over het materiaal dat ik schrijf. Daarom is mijn output beperkt.”

Output

De pauze die Smith van plan is in te lassen zal zijn output geen goed doen. “Ik neem een schrijfpauze om voor de verandering mijn leven eens daadwerkelijk te ervaren”, zegt hij.

“Hoewel ik graag op dit moment in staat zou willen zijn om een heel goed nummer te schrijven. Ik weet alleen niet of ik ideeën heb.” De muzikant zwijgt lang en weegt zijn woorden. “Ik haal mijn voldoening uit het creëren. Dat is het mooiste deel: om te zien hoe dingen ontstaan.”

Bonus

Dat het artiestenleven meer is dan creëren is voor Smith een bonus. “Het feit dat andere mensen meegenieten en dat ik mijn tijd en energie kan steken in het promoten van mijn muziek is de kers op de taart."

"Dat is te gek, al het is niet te vergelijken met het gevoel van zelfwaarde dat ik krijg van het schrijven van iets waarvan ik weet dat het goed is.”