AMSTERDAM - De voormalig drummer van de Stereophonics is overleden. Stuart Cable werd maandag dood aangetroffen in zijn woning in Wales, zegt de politie tegen de BBC. Cable is 40 jaar geworden.

De doodsoorzaak is nog niet bekend. "Er zijn geen verdachte omstandigheden", vertelt de politie. "Wel zijn wel een onderzoek gestart." Het stoffelijk overschot van Cable werd maandagochtend rond 05.30 uur lokale tijd gevonden. Zaterdag presenteerde hij bij de BBC nog zijn wekelijkse radioshow.

"Ik ben verdoofd", reageert een producer van de BBC, die samenwerkte met Cable. "Hij was een geweldig persoon. Stuart was gek van muziek en inspireerde veel artiesten. Het was een topgozer."

Stuart Cable moest de Stereophonics in 2003 verlaten. De band, die hits scoorde als 'Mama Told Me Not to Come' en 'Have a Nice Day', werd in 1992 opgericht. Cable was er toen al bij. Toch liet de drummer na zijn ontslag weten geen spijt te hebben van zijn vertrek bij de Stereophonics.

Na zijn vertrek bij de band richtte Cable een nieuwe groep op, Killing for Company. Ook presenteerde de 40-jarige voor radio en televisie.