AMSTERDAM - The Pixies hebben hun concert in Tel Aviv 'met grote spijt' afgelast. De Amerikaanse alternatieve rockband heeft in een officiële verklaring geen werkelijke uitleg gegeven.

De organisatie laat echter doorschemeren dat de beslissing te maken zou hebben met de aanval van de Israëlische marine op een schip met Gaza-activisten, vorige week, waarbij doden vielen.

Maandag werden Israëlische commando's ingezet bij een entering van enkele schepen die hulpgoederen naar Gaza wilden brengen, daarmee de Israëlische blokkade uitdagend. Bij de actie werden schoten gelost en kwamen negen demonstranten om.

Kritiek

Sindsdien krijgt Israël stevige kritiek te verduren, en komen artiesten steeds meer onder druk te staan van pro-Palestijnse groeperingen om hun concerten in Israël af te zeggen.

Elvis Costello besloot al op 15 mei, ruim voor de Israëlische aanval op de schepen, zijn twee concerten in Israël niet door te laten gaan, uit protest tegen de manier waarop het land de Palestijnen behandelt.

Hiermee schaarde hij zich bij een groeiend aantal andere sterren, waaronder Gil Scott-Heron en Santana, die niet meer in het land willen optreden. Enkele anderen, waaronder Elton John en Rod Stewart, hebben nog concerten gepland staan in Israël.