OSLO - De Noorse componist Arne Nordheim is zaterdag na een lange ziekte op 78-jarige leeftijd in Oslo overleden. Dat heeft zijn echtgenote aan het persbureau NTB meegedeeld.

Nordheim wordt gerekend tot de belangrijkste moderne componisten in Europa. Zijn beroemdste werk is Epitaffio, een werk voor koor en orkest dat Nordheim in 1963 schreef ter ere van de in dat jaar op zeer jonge leeftijd gestorven Noorse fluitist Alf Andersen.

Nordheim studeerde aan het conservatorium van Oslo en in Kopenhagen en Parijs. Ook volgde hij lessen elektronische muziek in Bilthoven.

De belangrijkste thema's in zijn werk zijn eenzaamheid, liefde, dood en natuur. Die onderwerpen komen al voor in zijn liederencyclus Aftonland (Avondland, 1959), waarin hij gedichten van de Zweedse dichter Pär Lagerkvist van muziek voorzag.

Doorbraak

Nordheims internationale doorbraak kwam met Canzona Per Orchestra (1961), dat was geïnspireerd door het werk van de zestiende-eeuwse Italiaanse componist Giovanni Gabrieli.

Latere composities zijn onder meer The Tempest (1979), een ballet op basis van Shakespeares gelijknamige toneelstuk, het vioolconcert (1996) en Klokkesong (1984), waarin Nordheim zich liet inspireren door het spel van de middeleeuwse klokken van een kerk.

Draumkvedet is een monumentaal werk voor orkest, kamerkoor, solisten en dansers. Het werd in 1994 veertig keer uitgevoerd.