AMSTERDAM – Train scoorde in 2001 een wereldhit met het nummer Drops Of Jupiter (Tell Me). Na een lange pauze bestormde de Amerikaanse band dit jaar wederom de wereldwijde hitlijsten met Hey, Soul Sister.

“Eigenlijk zijn we helemaal opnieuw begonnen,” vertelt zanger Pat Monahan.

Train debuteerde in 1998 met een titelloos album. De band uit San Francisco kon de eindjes destijds nauwelijks aan elkaar knopen en speelde “voor niets of voor bier”. Het grote succes kwam met het tweede album Drops Of Jupiter (2001) en de gelijknamige single.

Op het vijfde studioalbum Save Me, San Francisco (2009), dat dankzij Hey, Soul Sister al bijna 300.000 keer over de toonbank ging, keert Train terug naar de basis.

Om dat te kunnen doen moesten er enkele grote veranderingen worden doorgevoerd, vertelt Monahan (1969). Er werd gesneden in het management en twee bandleden verlieten de groep.

“Toen Scott [Underwood], Jimmy [Stafford] en ik weer bij elkaar kwamen, realiseerden we ons dat bepaalde mensen niet meer in onze levens pasten”, aldus Monahan. “Het was geen familie meer. Daarom zijn we met z'n drieën opnieuw begonnen.”

Problemen

De problemen binnen de band dienden zich al aan na de release van het vierde album For Me, It's You uit 2006. “Op een gegeven moment wilden we alleen nog maar songs maken voor de radio. Dat is de verkeerde benadering. We hadden een pauze nodig om onze bezigheden weer op waarde te leren schatten.”

Het commerciële falen van For Me, It's You speelde zeker een rol, bekent Monahan. “Omdat we niet gelukkig waren, bleven we steeds dezelfde fouten maken. Bovendien genoten we niet meer van elkaars gezelschap.”

Begindagen

De albumtitel Save Me, San Francisco spreekt boekdelen: Train verlangde terug naar de begindagen en vroeg de stad waar de eerste stappen gezet werden om haar zegen. “We komen er nog heel vaak”, zegt Monahan.

“Save Me, San Francisco is een 'thank you' aan de stad, en tegelijkertijd een schreeuw om hulp. Zo van: help ons om weer die band van vroeger te zijn.” In die missie is Train volgens de zanger geslaagd. “Save Me, San Francisco begon met een hoop lol en dat gevoel van weleer: het bij elkaar willen zijn, het muziek willen schrijven, het willen optreden.”

Spannend

Dat Hey, Soul Sister in zeven landen nummer één werd en in vijf landen de meest verkochte single op iTunes was, vindt Monahan spannender dan het succes van Drops Of Jupiter, nu bijna tien jaar geleden.

De wereld luistert niet alleen naar nieuw materiaal, maar ontdekt via iTunes ook oude songs. Monahan: “Drops Of Jupiter heeft op nummer 50 gestaan omdat mensen het opnieuw tegenkomen.”

Het recente succes sterkt hem in de overtuiging dat Train een blijvertje is. “We zullen nooit meer zo'n lange pauze nemen. Zelfs als we andere projecten doen, weten we dat dit ons thuis is.”