AMSTERDAM - Grote internationale artiesten, grote Nederlandse sterren, kleine onbekende zangers en tv-persoonlijkheden. Ze dingen deze zomer allemaal weer mee naar een plekje in de hitlijsten en op de playlists in de kroegen met hun nummers over het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika.

Al weken beheersen de Somalische rapper K'Naan en de Colombiaanse zangeres Shakira over de hele wereld de hitlijsten met hun WK-nummers. Wavin' Flag van K'Naan werd door Coca-cola bestempeld als de internationale WK-song.

Voetbalbond FIFA koos Waka Waka (This Time for Afrika) van Shakira als officieel thema voor het evenement. Het vrolijke Waka Waka kan Nederlanders bekend in de oren klinken; in de jaren tachtig had de Nederlands-Surinaamse groep Trafassi al een bescheiden hit met het nummer.

Wolter Kroes

Ook vele grote en minder grote artiesten van Nederlandse bodem doen dit jaar een gooi naar een voetbalhit. Wolter Kroes, die rond het EK in 2008 een enorme hit scoorde met Viva Hollandia, waagt dit jaar wederom een poging. Het succesnummer is voorzien van een Afrikaans sausje en dingt als Viva Hollandia 2010 weer mee naar een plek boven in de hitlijsten.

Adrie van den Berk, directeur van platenmaatschappij Berk Music die een groot aantal feestartiesten onder contract heeft, voorspelt dat tijdens dit kampioenschap net als in 2008 de knaller van Wolter Kroes niet zal worden overtroffen. ''Daar gaat niemand overheen. Dat is het nummer dat we het hele WK zullen horen in de kroeg'', aldus Van den Berk.

Oranje Song

De platenbaas ziet ook in Oranje Song van De Lawineboys een hit. ''Dat gaan we horen in de stadions. Een typische meezinger.'' Ook Wij Houden Van Oranje van André Hazes zal tussen 11 juni en 11 juli veelvuldig voorbij komen. ''Dat blijft toch wel de grootste voetbalklassieker.''

De oer-Hollandse Gebroeders Ko scoren met hun nummer Vuvuzela tot ieders verbazing naast hun thuisland ook in Duitsland. ''Ze staan op cd's met liedjes voor de Mannschaft'', aldus Van den Berk. Wat overigens niet betekent dat het duo het Duitse elftal steunt tijdens het komend kampioenschap, benadrukt de platenbaas.

Harry Vermeegen

Zoals altijd mengt ook een aantal tv-persoonlijkheden zich in de strijd. Zo nam voetbalkenner Harry Vermeegen met volkszanger Jannes het nummer Wij Zijn Voor Oranje op. Carlo Boszhard en Irene Moors hopen de hitlijsten en kroegen tijdens het WK te domineren als hun TV Kantine-imitaties van René Froger en Kim Holland, met het nummer Holland Is....

Volgens Van den Berk is dit, samen met carnaval, de tijd waarin de feestartiesten hun geld verdienen.

''Het is natuurlijk nogal seizoensgebonden werk.'' De meeste van zijn artiesten zijn gevraagd om naar Zuid-Afrika te komen om daar hun Oranjenummers te spelen, maar ze hebben het veel te druk om uit Nederland weg te gaan. ''Je moet rooien als de zon schijnt.''