AMSTERDAM - In de serie Het Verhaal Van vertellen artiesten wekelijks welke gedachte er achter een nummer zit en hoe hun werk tot stand kwam. Deze week: This Is Who We Are van Di-Rect.

De Haagse rockband Di-Rect werd in 1999 opgericht. De vier bandleden waren toen tussen de 15 en 19 jaar oud. In 2001 debuteerde de band met het album Discover. Met het opstappen van zanger Tim Akkerman in 2009 brak een nieuwe fase aan.

Zanger Marcel Veenendaal en toetsenist Vince van Reeken voegden zich bij de groep en hadden een belangrijk aandeel in de totstandkoming van het nieuwe album This Is Who We Are.

Het gelijknamige nummer is na Times Are Changing de tweede single van het album. Veenendaal schreef de tekst na het zien van een aflevering van South Park.

“Er is een stukje dat Terence and Philip [een Canadees comedyduo, red.] zeggen: 'I'm not your buddy, guy. I'm not your guy, friend. I'm not your friend, buddy.' Dus ik pakte m'n gitaar en zong: 'It's over, buddy, I'm not your friend / You're just another guy to me now.'”

Piano

Van Reeken vulde het nummer samen met gitarist Spike muzikaal in. “Ik ging ermee kloten op de piano. Toen kwam ik met het refreintje en heb ik Spike gebeld. Hij kwam naar mij toe en we zijn het gaan uitwerken.”

De songtitel werd door buitenstaanders al gelijk de ideale albumtitel genoemd. “Zelf vonden we het een beetje pretentieus”, aldus Veenendaal.

“Te letterlijk. Daar wilde ik niet over schrijven. Ik ging dieper graven en kwam uit op de vraag wie wij eigenlijk zijn. Het is een hoopvolle song: 'We live, we die, we're fragile, but this is who we are.' En dan: 'These days we live in feel broken, but we will reach our destination.' Dat is de hoop die we willen uitdragen met die tekst.”