AMSTERDAM - Met een speciaal optreden van de Egyptische zangeres Amal Maher is dinsdag het Holland Festival officieel geopend. Maher werd in een bomvol Carré in Amsterdam begeleid door het Selim Sahab's Orchestra.

Alle kaarten voor de opening van de 63e editie waren uitverkocht. De opening van het Holland Festival was tevens de Europese première.

De voorstelling van Maher was een eerbetoon aan de Egyptische zangeres Oum Kalthoum (1904-1975). Deze diva wordt vergeleken met iconen als Maria Callas en Edith Piaf.

Haar liederen gaan over universele thema's als liefde, verlangen, verlies en verdriet.

Beroemd

De 25-jarige Maher is in de Arabische wereld beroemd en wordt gezien als de potentiële opvolgster van Kalthoum. Ze groeide op in Egypte en kreeg de liederen van Kalthoum met de paplepel ingegoten.

''Het is een fantastische zangeres. We zoeken altijd naar een spraakmakende opening'', zo verklaart zakelijk directeur Annet Lekkerkerker de keuze.

Artistieke keuzes

Tijdens het festival is er meer Arabische muziek te horen. Zo spelen de drie Palestijnse broers Joubran op de ud, een Arabisch snaarinstrument, en zingen vier muezzins uit Caïro de azan.

''Al onze keuzes zijn in eerste instantie artistieke keuzes'', aldus Lekkerkerker.

Beatrix

Koningin Beatrix is traditiegetrouw altijd aanwezig bij de opening van het Holland Festival, maar moest dit jaar verstek laten gaan wegens haar staatsbezoek aan Noorwegen.

De vorstin zal later nog wel enkele voorstellingen bijwonen, aldus Lekkerkerker. Het Holland Festival duurt tot en met 23 juni.