AMSTERDAM - Voormalig Guns n’ Roses gitarist Slash heeft sinds kort een soloplaat uit en daarmee een goed excuus voor een uitgebreide wereldtournee. In Amsterdam speelt hij voor een afgeladen Paradiso.

In tegenstelling tot de concerten van oud-collega Axl Rose begint Saul Hudson - zo luidt de echte naam van de legendarische gitarist - zijn show netjes op tijd.

Klokslag half tien stapt de Britse Amerikaan met zijn kenmerkende hoed, wilde haardos en eeuwige zonnebril onder luid gejuich het podium op.

Een dag eerder kwam zijn optreden op het Pinkpop-festival in Landgraaf niet helemaal uit de verf, maar in Amsterdam zit de sfeer er vanaf de eerste noot goed in.

Guns n’ Roses

De gitarist citeert uit zijn eigen muzikale historie met nummers van Velvet Revolver, Slash’s Snakepit en natuurlijk Guns n’ Roses, maar kent ook zijn klassiekers.

Zo is er een uitstekende cover van Led Zeppelin’s Communication Breakdown en freakt Slash zelf in zijn verschillende solomomenten met Voodoo Chile (Slight Return) van Jimi Hendrix en zijn eigen versie van The Godfather Theme. Op zijn shirt prijkt bovendien het hoofd van Sid Vicious.

De nummers van Slashs naar zichzelf vernoemde nieuwe album vallen bij het publiek opvallend goed. Dat is grotendeels de verdienste van de uitstekende band die Slash tijdens deze tournee ondersteunt, want uitzonderlijk boeiende composities zijn het niet.

Sunset Strip

Zanger Myles Kennedy (ook actief in Alter Bridge), slaggitarist Bobby Schneck, bassist Todd Kerns en drummer Brent Fitz, zien eruit alsof ze zo van Los Angeles’ Sunset Strip anno 1987 zijn komen lopen.

Stoere mannen met tatoeages van doodshoofden en blote vrouwen, gekleed in strakke broeken met dito shirtje, en een langharig kapsel dat het beste zit nadat er flink mee geheadbangd is.

Het ondersteunende viertal geeft aan de lopende band de prachtigste rocksterposes ten beste en produceert daarnaast een vol en bijna over the top geluid. In combinatie met de rock-georienteerde setlist maakt dit het optreden tot één grote flashback naar de hoogtijdagen van de hardrock in de jaren '80.

Axl Rose

Zanger Myles Kennedy heeft een ontzettend gevarieerde en krachtige zangstem, waar Axl Rose bij vlagen nog een puntje aan kan zuigen. Wie bij nummers als Civil War of Sweet Child O’ Mine de ogen sluit zou zomaar kunnen denken dat Rose achter de microfoon staat. En een bijzonder goede dag heeft.

Slash heeft vanaf de eerste minuut Paradiso in zijn binnenzak, maar het publiek wordt bijkans extatisch als bij de toegift de Guns n’ Roses-klassieker Paradise City gespeeld wordt. “Een toepasselijk nummer, hier in Paradiso”, aldus Slash.

Een zee van gehorende handen is zijn deel, en een zaal die als één man het refrein uit volle borst meezingt. Slash brengt Paradiso terug naar de jaren '80. De hoofdstedelijke poptempel waant zich voor heel even een stadion.

Slash in Paradiso