AMSTERDAM - Sieneke had niet verwacht dat Duitsland het Eurovisie Songfestival zou winnen. "Ik had heel andere landen in gedachten", vertelt de 18-jarige zondag. "Bijvoorbeeld Denenmarken, Israël of Griekenland."

De Nijmeegse keek met een dubbel gevoel naar de ontknoping van het liedjesfestijn. "Ik vond het wel jammer dat ik daar niet stond."

Sieneke haalde met 'Ik Ben Verliefd (Shala Lie)' niet genoeg punten voor een finaleplaats. "Maar ik was ook wel een beetje blij. Het was zo'n moeilijke finale."

Sieneke kreeg zaterdagavond te horen dat ze in de halve finale 29 punten verzamelde. Daarmee eindigde ze als veertiende en deed ze het een stuk beter dan De Toppers, die vorig jaar slechts elf punten kregen.

Trots

"Daar ben ik echt blij om en heel trots op", zegt Sieneke over haar puntentotaal. "Ik heb het toch niet helemaal voor niets gedaan."

Een paar uur voordat ze de uitslag van haar halve finale hoorde, keerde Sieneke terug uit Oslo. "Eigenlijk wilde ik meteen vrijdag al naar huis, maar alle vluchten zaten vol. Achteraf ben ik wel blij dat ik nog een dag rust heb gehad in Oslo, ik heb in Nederland nog geen tijd gehad om bij te komen."

Warm onthaal

Familie, fans en journalisten gaven Sieneke zaterdag op Schiphol een warm onthaal. "Er stonden veel meer mensen dan ik had verwacht. Toen ik de deuren doorkwam, begon iedereen 'Shala Lie' te zingen. Dan ben je eigenlijk alles weer vergeten."

Op weg naar huis fantaseerde de Nijmeegse van haar eigen bed, bank en bad. "Maar de hele straat was uitgelopen. Ons huis was versierd met vlaggetjes en langs de weg stonden borden met 'Welkom thuis'. Toen ik thuis kwam, stond de fanfare te spelen."