AMSTERDAM - De 63e editie van het Holland Festival opent dinsdag met een eerbetoon aan de Egyptische zangeres Oum Kalthoum (1904-1975).

De Egyptische zangeres Amal Maher verzorgt dan in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam een concert met klassieke Arabische liederen.

Ze wordt begeleid door het Nationale Arabische Ensemble van de Opera van Caïro.

De 25-jarige Amal Maher is opgegroeid in Egypte en de muziek van Oum Kalthoum is haar met de paplepel ingegoten.

Ster van het Oosten

Oum Kalthoum is nog steeds de meest geliefde zangeres in de Arabische wereld. Door haar bewonderaars wordt ze liefkozend De ster van het Oosten genoemd of De stem van de Arabische wereld.

Al in de jaren twintig begon haar ster te rijzen in haar geboorteland. In de jaren dertig toerde ze door het Midden-Oosten, waarna ze in de jaren veertig en vijftig haar zegetocht voortzette in Europa en de Verenigde Staten.

Imititatie

Met haar zangstijl heeft Kalthoum voor altijd haar stempel gedrukt op de Arabische muziek. Nog steeds is Kalthoum (in het Frans doorgaans Oum Kalsoum) mateloos populair en is ze ook 35 jaar na haar dood nog de bestverkopende artieste in de Arabische wereld. Haar zangstijl wordt door velen geïmiteerd.

Amal Maher geldt als een van de meest getalenteerde zangeressen in de Arabische muziek en wordt soms vergeleken met haar grote voorbeeld. Tijdens het Holland Festival, dat tot en met 23 juni duurt, is ook op andere locaties Arabische muziek te horen.

Inspirerende bron

De rode draad in de programmering van het Holland Festival is 'traditie als een inspirerende bron voor vernieuwing'. Het festival laat zien dat grote Westerse klassiekers als inspiratie dienen voor jonge kunstenaars. Zo is er de wereldpremière van een nieuw programma rond de dansopera Pygmalion van de Franse componist Jean-Philippe Rameau (1683-1764).

In de Stadsschouwburg zijn nieuwe theaterbewerkingen door regisseur Sam Mendes van de toneelstukken van Shakespeare. Verder zijn er nieuwe bewerkingen van werk van Dostojevski en Mozarts opera Don Giovanni.

Historische instrumenten

De negen symfonieën van Beethoven worden vertolkt door musici met historische instrumenten. Net zoals in voorgaande edities is er aandacht voor klassieke Japanse kunstvormen. Dit jaar komt het noh-theater aan bod. Het Japanse gezelschap komt met een uitvoering die oorspronkelijk eens per jaar bij een shinto-heiligdom of tempel werd opgevoerd.