AMSTERDAM – Op haar nieuwe album My Best Friend Is You laat de Britse zangeres Kate Nash een volwassener geluid horen dan op haar debuut. Als het aan haar ligt, is dit het begin van een nieuwe sound.

“Door meer te experimenteren met geluid, hoop ik deuren te openen om in de toekomst een andere richting in te slaan.”

De carrière van de half Ierse (aan moeders kant) zangeres Kate Nash (22) kende een vliegende start.

Haar in 2007 verschenen debuutalbum Made Of Bricks stond binnen de kortste keren aan de top van de UK album charts en deed het ook in de rest van de wereld erg goed. Nash werd een popsensatie en er werd reikhalzend naar een nieuw album uitgekeken.

Dat nieuwe album is er nu: My Best Friend Is you verscheen in april 2010. De plaat is iets minder popgeorienteerd dan zijn voorganger, wat volgens de Londense een voorproefje is voor de toekomst: “Ik denk niet dat ik altijd pop zal blijven maken."

"Er zijn best wel dingen die ik leuk vindt aan pop – ik hou erg van melodie – maar het is niet mijn genre. Ik heb mezelf nooit als popartiest gezien, maar toen mijn muziek populair werd, werd ik dat vanzelf.”

Genre

In wat voor genre haar volgende cd zal vallen, weet Nash nog niet helemaal zeker. “Ik wil in ieder geval niet gedwongen worden om pop te maken en me met verwachtingen bezig te houden."

"Ik ben gek op punk en ik heb me ook altijd erg laten inspireren door indie en lo-fi alternatieve muziek. Maar zoals ik al zei, ik hou wel van popmelodieën. Het zal dus minder commercieel worden, maar waarschijnlijk toch wel redelijk popachtig.”

Serieuzer

Het succes van haar eerste album heeft gevolgen gehad voor de manier waarop Nash met muziek bezig is. Het is nu allemaal een stuk serieuzer dan vroeger. “Als je jong bent, ben je nog erg naïef. De liedjes die ik nu schrijf hebben veel meer betekenis."

"Ik heb meer geleerd en weet hoe het werkt in de muziekindustrie. Aan de andere kant sta je enorm onder druk, door deadlines en het feit dat de hele wereld je in de gaten houdt. Het is een uitputtend bestaan zonder vrije dagen, waarin je constant met je eigen onzekerheden worstelt. Maar je wordt er wel sterker van.”

Plezier

Toch probeert de zangeres er nog zoveel mogelijk plezier in te houden: “Ik ben altijd bezig met liedjes schrijven en ze opnemen met mijn laptop."

"Daarnaast speel ik ook nog basgitaar in een punkband (The Receeders, red.) en ben ik altijd op zoek naar nieuwe leuke bandjes. Het is moeilijk om muziek leuk te houden als het je carrière is, maar ik doe mijn best.”