LANDGRAAF - Na zijn optreden op vrijdag op Pinkpop, dat zich afspeelde voor het decor van de ondergaande zon, laat de Schotse zanger Paolo Nutini zich in zijn kleedkamer in een rieten stoel zakken. Het optreden was 'ok', blikt hij terug.

"Het grootste gedeelte was leuk. Maar je kunt niet iedereen tevreden stellen." Het grote publiek kent de Schot met Italiaanse roots van de hit New Shoes. Nutini heeft vorig jaar zijn tweede album afgeleverd.

Deed het eerste album These Streets denken aan een singer-songwriter, dit album Sunny Side Up bevat ook elementen uit de soul en reggae. "Ik houd van Jamaica", licht Nutini toe. Om vervolgens een oneindige lijst van grote reggaelegendes te noemen als Jimmy Cliff en Bob Marley.

De 23-jarige Nutini staat voor de tweede keer op Pinkpop. Hoe bereidt hij zich voor op dergelijke optredens? De Schot zegt dat hij niet echt een vast ritueel heeft. Hij zingt wat liedjes en drinkt een paar borrels om zijn keel te smeren.

Biertje

Een biertje gaat vrijdagavond mee op het podium in Landgraaf. "Cheers", wenst hij het publiek toe. Nutini is bezig aan een Europese tour, die op 16 mei in het Utrechtse Tivoli van start ging. Eerder deze week stond hij in Groningen en zaterdag staat hij in het voorprogramma van Pink. "We doen vijf of zes shows met Pink", zegt Nutini.

"Pink is groter dan wij." De Amerikaanse zangeres treedt zondag op Pinkpop op. Jammer vindt Nutini het niet dat hij haar op dit festival misloopt. "Ik zie haar zaterdag."

Italië

De Schot doet tijdens zijn tournee diverse Europese landen aan, ook het geboorteland van zijn vader: Italië. Het doet hem niet meer of minder dan optreden in andere landen. "Als ik maar kan spelen", grijnst hij.

Aan muzikale inspiratie heeft Nutini bovendien geen gebrek. Tussen het eerste en tweede album zat drie jaar. Op de vraag of er nu sneller een nieuw album komt zegt Nutini: "Ik heb genoeg materiaal voor een nieuwe cd. De platenmaatschappij beslist echter of en wanneer er een cd uitkomt."