LANDGRAAF – De Amsterdamse band Moke geeft op Pinkpop onder de noemer Moke & Friends een optreden met het 65-man sterke Metropole Orkest. De mannen hebben er zo’n zin in dat ze een dag eerder naar Landgraaf zijn afgereisd.

NU.nl sprak met toetsenist Eddy Steeneken en drummer Rob Klerkx over de aanstaande show.

Steeneken voelt de zenuwen al door zijn keel gieren. “Ik ben best zenuwachtig, ja. Het is wel even apart als er een heel orkest achter je staat te blazen. We nemen 65 vrienden mee naar Pinkpop."

De band heeft ‘zeker drie uur’ gerepeteerd met het Metropole Orkest. “Zij hebben natuurlijk gewoon bladmuziek en onze arrangementen zijn voor zulke professionals uiteraard niet bijzonder ingewikkeld. Maar we moeten wel even zorgen dat het zich mooi samenvoegt”, aldus Klerkx.

“Vooral technisch is het een ingewikkeld verhaal”, legt Steeneken uit. “Er staan opeens 65 extra microfoons op het podium. Wij zijn er de band niet naar om dat ‘probleem’ op onze geluidsman af te schuiven, daar houden wij ons ook mee bezig. Alles moet perfect gaan.”

Emoties

Moke roept bij de meeste muziekliefhebbers sterke emoties op: je bent groot fan of je vindt het echt helemaal niks, een middenweg lijkt er niet te zijn. Klerkx vindt dat niet per definitie vervelend.

“Ik heb liever dat mensen een duidelijke mening over onze muziek hebben dan dat iedereen onze muziek ‘wel leuk’ vindt. Dat betekent dat we uitgesproken liedjes maken, dat beschouw ik als een compliment.”

“Natuurlijk is het naar als mensen zonder dat ze je kennen er maar vanuit gaan dat je een arrogante zak bent”, voegt Steeneken toe, “maar ja, daar kan ik verder weinig aan veranderen. Dat ligt meer aan die mensen dan aan mij, lijkt me.”

Festivalganger

Mooie herinneringen aan eigen festivalbezoek hebben de twee niet echt. “Het klinkt vast een beetje suf, maar ik was eigenlijk nooit echt een festivalganger”, zo bekent Steeneken. "Sowieso: als je eenmaal een keer op het podium van Pinkpop hebt gestaan is dat natuurlijk de onbetwiste festivalervaring."

“Mij trekt het ook niet”, aldus Klerkx. “We zijn hier nu wel een dag eerder om nog wat van het festivalgevoel mee te pikken, want gelijk na ons optreden op Pinkpop hebben we nog een ander optreden. Van de, hopelijk extatische, roes na de show krijgen we dit keer helaas weinig mee.”

Lezersfoto's zien van Pinkpop? Ga naar onze special. Hier kunt u ook zelf uw Pinkpop-foto's uploaden. En maak kans op een Canon-camera.