LANDGRAAF - De vrijdagavond van Pinkpop 2010 was met Black Box Revelation, Motörhead en Rammstein goed toeven voor de rockfans.

Van alle duo's die de afgelopen jaren in Landgraaf stonden, moet The Black Box Revelation toch wel een van de smerigste zijn. Het tweetal verloor het in commercieel opzicht misschien van Blood Red Shoes en consorten, maar kan qua liveshow zeker mee met de grote jongens.

Lemmy en zijn bandmaten van Motörhead behoren al dik dertig jaar tot een buitencategorie van die grote jongens. Bij opkomst op het podium is gelijk duidelijk waarom: hun rock n' roll staat als een huis en blaast de after-dinner-dip rap de festivalweide af.

Ace Of Spades

In het publiek denkt - getuige de overdreven enthousiaste reacties - ongeveer bij ieder nummer wel iemand dat Ace Of Spades begint, wat gelijk de essentie van de Britse band opsomt: een dik uur variaties op hun grootste hit. Dat, en het feit dat vanavond wel heel erg op de automatische piloot wordt gespeeld, is dan ook gelijk de grootste zwakte van Motörhead.

Zangeres Beth Ditto van Gossip is letterlijk een zwaargewicht binnen de indiepop. Met haar band zet Ditto een wervelende show neer, met een sterke cover van de Tina Turner-hit What's Love Got To Do With It als één van de hoogtepunten. Ook met de eigen nummers laat Gossip een positieve indruk achter.

Rammstein

De metalmannen van Rammstein zetten Pinkpop met hun vuurwerk en pyrotechnics letterlijk in vuur en vlam. Het is te hopen dat de bezoekers op de voorste rijen hun werkbrauwen nog hebben.

Met hun harde metal en visuele aantrekkingskracht - er rent halverwege de show een in brand staand figuur over het podium, toetsenist Christian Lorenz doet in een rubberboot een rondje over het publiek en de voorste rijen worden bewerkt met een schuimkanon - bieden de Duitsers in ieder geval een onderhoudende show.

In muzikaal opzicht brengt het optreden geen verrassingen met zich mee, maar Rammstein doet dan ook al enkele cd's lang hetzelfde.

Na de show van Rammstein wenst festivalbaas Jan Smeets zijn publiek een goede nacht en waarschuwt hen voor de verwachtte nachtvorst.

"Doe jullie wollen sokken aan en hou het gebreide ondergoed binnen handbereik'', adviseert hij de circa 40.000 festivalgangers die de nacht in hun tentje doorbrengen.

Met medewerking van:
Martijn Eerens
Harm Groustra
Ester Meerman
Pierre Oitmann

Upload jouw beste Pinkpopfoto's op NUfoto en win een Canon-camera.

Pinkpop 2010, deel 2