LANDGRAAF - Op de eerste middag van Pinkpop genoten naar schatting 50.000 bezoekers van zon, een fris windje en muziek van onder meer The Opposites, Epica en Kasabian.

Het festival werd traditioneel geopend door organisator Jan Smeets die Job Cohen had meegenomen. De PvdA-lijsttrekker werd met boe-geroep ontvangen.

De Limburgse metalband Epica had de eer om de 41e editie van Pinkpop te openen. Gitarist en grunter Mark Jansen protesteert tegen het verschijnen van Cohen op het podium. "Hopelijk blijft dit podium de rest van het festival gevrijwaard van politieke rakkers", zo laat hij weten.

Frontvrouw Simone Simons concentreert zich volledig op haar sopraanvocalen, terwijl haar wapperende rode haar als vlammen om haar heen dansen. Epica imponeert in zijn gewichtigheid en maakt zijn naam daarmee meer dan waar.

Sungrazer

Onmiddellijk na Epica verschijnt er nog een Limburgse band op het podium, namelijk Sungrazer. Het rocktrio heeft zijn plek op Pinkpop verworven middels het winnen van de bandwedstrijd Nu Of Nooit.

Met psychedelische stonerrock, die refereert aan The Doors en Pink Floyd, weet Sungrazer de volledige festivaltent te grijpen. De voorste rijen zijn sowieso al fan, want bij Nu Of Nooit-winnaars staan daar standaard vrienden, familie en kennissen.

The Opposites

The Opposites betreedt als een van de eersten het podium, maar staat er alsof ze de afsluiter zijn. Het optreden is nog geen vijf minuten bezig of Willie en Twan staan al met een ontblote torso te schreeuwen als een stel dollen.

Met een evenwichtige mix van nieuw en oud werk bewijst het duo het Noord podium meer dan aan te kunnen. Als ze als gasten onder meer Trijntje oosterhuis oproepen kan het helemaal niet meer stuk. Hiphop paste zelden zo goed op Pinkpop.

Kasabian

Oasis uit elkaar? Geen probleem, er is altijd nog Kasabian. Frontman Tom Meighan ligt ergens in het midden tussen Noel Gallagher en Richard Ashcroft, zonder te veel op een van die twee te gaan lijken. Niet voor niets verkoopt Kasabian de Nederlandse clubs met gemak uit; het is rock 'n roll met een grote R.

Nog iets meer identiteit en Kasabian kan een eigen geschiedenisboek schrijven, in plaats van eerder en beter werk te herhalen.

Met medewerking van:
Martijn Eerens
Harm Groustra
Ester Meerman
Pierre Oitmann

Upload jouw beste Pinkpopfoto's op NUfoto en win een Canon camera.