AMSTERDAM – In het leven van de Amerikaanse singer-songwriter Jack Johnson speelt de oceaan een sleutelrol. To The Sea, het vijfde studioalbum van de surferszoon, staat vol met verwijzingen naar de zee.

“Naar de zee gaan betekent dat je in staat bent om je onderbewuste binnen te treden.”

De 35-jarige Jack Johnson werd geboren op Hawaii, waar hij nog altijd woont. Hij studeerde film aan de Universiteit van Californië. Als zoon van pro-surfer Jeff Johnson raakte Jack al op jonge leeftijd in de ban van de sport.

Een speling van het lot bezorgde hem zijn muziekcarrière: na het horen van een viersporendemo bood J.P. Plunier, producer van zanger Ben Harper, aan hem te helpen met debuutalbum Brushfire Fairytales (2001).

De studioalbums On And On (2003), In Between Dreams (2005) en Sleep Through The Static (2008) volgden. Met het op 1 juni te verschijnen To The Sea is Johnson aanbeland bij album nummer vijf.

Uit de albumtitel To The Sea blijkt hoezeer de zee een cruciale rol speelt in het leven van de Amerikaan. "De oceaan is altijd de plek waar ik heenga om opnieuw de balans in mijn leven te vinden", zegt hij.

"Ik neem mijn kinderen er mee naartoe om dingen te ontdekken. Laatst las ik dat water het onderbewuste representeert in dromen en mythes. Daardoor kreeg het idee van naar de zee gaan een dubbele betekenis voor mij: het betekent ook dat je in staat bent om je onderbewuste binnen te treden."

Twijfel

Johnson worstelde met de vraag of To The Sea wel goed genoeg was. Het is een voor hem bekend fenomeen: zodra een album vorm begint te krijgen, slaat de twijfel toe. Johnson: "Soms word je wakker en voelt het album geweldig, op andere dagen wil je niets liever dan opnieuw beginnen. Toen To The Sea af was had ik gelukkig het gevoel dat het een behoorlijk oké album was."

Belangrijkste juryleden zijn de mensen die het dichtst bij hem staan: zijn manager, zijn vrouw en zijn vrienden. “Zij zouden me nooit iets gênants laten uitbrengen. Ik vertrouw hen.”

Als Johnson terugdenkt aan de start van zijn carrière, herinnert hij zich vooral de moeite die hij had met het schrijven van het tweede album On And On. De zanger legde zichzelf te veel druk op, maar wist dat snel van zich af te zetten. "Ik leerde om te blijven schrijven, zonder na te denken over de luisteraar."

Contract

"Gelukkig heb ik nooit een contract voor meerdere platen getekend. Ik tekende pas een nieuw contract als ik een volgende groep liedjes af had. Op die manier heb ik nooit een plaat hoeven maken om aan contractuele verplichtingen te voldoen."

Het past bij Johnson: zijn leven en muziek zijn voortdurend in beweging, maar hijzelf en niemand anders voert de regie. "Er is één constante,” aldus de zanger, “het schrijven van liedjes helpt me om dingen te begrijpen."

" Ik heb ontdekt dat ik een bepaalde hoeveelheid ruimte in mijn hoofd heb, een soort hard drive die soms vol raakt. Elke keer dat ik een liedje schrijf komt er weer ruimte vrij – ruimte om aan iets nieuws te denken.”