AMSTERDAM - De bandleden liepen soms kwaad de studio uit of gingen naar huis, maar Woost-zanger Koen-Willem Toering is uiteindelijk trots op de nieuwe plaat.

Het inmiddels vierde album 6 Minutes South ontstond onder begeleiding van singer/songwriter Marike Jager, waardoor de band naar eigen zeggen tot grotere hoogten steeg. “Door Marike kregen we een ontzettende brok zelfvertrouwen.”

De release van 6 Minutes South was op 15 mei. Voel je een verschil met de drie voorgaande albums die jullie uitbrachten?
“Absoluut. Op het muzikale vlak hebben we voor een kale plaat gekozen zonder opsmuk. Geen extra partijen, geen koortjes, alles is live ingespeeld met vier instrumenten en een zanger. Het is een plaat van vier muzikanten. Iedereen had z’n eigen dingetje te doen in de studio.”

Woost is nog relatief onbekend. Denk je dat de bekendheid en het succes nu wel gaan komen?

“We moeten maar zien wat het allemaal wordt. Het is geweldig hoe Marike (Jager, red.) voor ons werkt. Ze is heel gedreven, en die gedrevenheid heeft ze ook voor ons. Vorig jaar dachten we: laten we een plaatje maken. Tijdens de opnames ging Marike zich ermee bemoeien.”

“Ze zei: ‘Nu moet je opnemen, nu moet je dit gaan doen, etcetera.’ Ze schopte ons onder de kont en we gingen er in mee. Wat in onze ogen gewoon een vierde plaatje zou worden werd een groter ding. Door Marike kregen we een ontzettende brok zelfvertrouwen.”

Vind je dat er in Nederland teveel nadruk wordt gelegd op commercieel succes?

“Muziek is een bedrijfstak dus is het logisch dat de nadruk op commercie wordt gelegd. Wel is het mooi dat bands als De Staat en Moss de boventoon voeren. Hiermee wordt echt voor muziek gekozen, en niet zozeer voor makkelijk in het gehoor liggende dingetjes.”

“Wie vandaag de dag de muziek in wil moet passie hebben. Muziek maken en vrienden hebben is het belangrijkste in het leven. We maakten tijden mee dat we in eerste instantie wilden repeteren, maar uiteindelijk gingen hangen. Dat is ook heerlijk.”

Uit jullie biografie maak ik op dat in de studio menigeen conflict wordt uitgevochten. Hoe zit dat?

“Het is niet makkelijk om in deze band te zitten. Je moet vechten voor je recht. Iedereen is voor zichzelf opgekomen en voor wat hij mooi vindt. We zijn vier ego’s die af en toe ontzettend hard clashen. Soms hadden we flinke ruzie en liepen mensen uit de oefenruimte of gingen naar huis. Uiteindelijk komt er wel iets moois uit.”

“Het liedje Easier is bijvoorbeeld uit een jamsessie ontstaan. Ik had het beginnetje van een liedje: een beetje tokkelen, wat zingen en de band ging meespelen. Toen speelden we acht minuten en aan het eind dachten we: volgens mij hebben we een nieuw nummer. ‘Hard to live with’ is ook zo ontstaan.”

Je wordt door meerdere mensen getipt als ‘de beste zanger van Nederland’. Hoe goed vind jij jezelf?
“Het ene moment zing ik beter dan het andere. Sowieso ben ik heel trots op hoe we dit album hebben gemaakt, maar achteraf zijn er altijd dingetjes die beter kunnen in mijn zang. Laatst was ik bij Radio 2 en ik hoorde Bertolf daar toen zingen. Het gaat zo makkelijk bij hem.”

“Echt jaloers ben ik op Erik van Haaren van de band The Sanctimonious Minions. Hij schrijft en zingt ongelofelijk goed. Erik zong eens een nummer voor ons in. Eén keer inzingen en het staat als een huis. Hij kwam wel eens bij mij thuis en dan had hij weer twee cd’s met alleen maar geweldige nummers. Erik schrijft 100 nummers per jaar. Ik sta ervan te kijken dat hij nog niet is doorgebroken met zijn band. Hij is echt goed.”

Meer weten over Woost? Kijk op NLtracks.