LANDGRAAF - Met een optreden van de Nederlandse metalband Epica is Pinkpop 2010 vanmiddag om 3 uur van start gegaan.

Vele duizenden Pinkpopgangers dromden vrijdagochtend vanaf zes uur al samen voor de toegangspoorten van de campings bij het festivalterrein in Landgraaf.

Velen van hen waren in de uren daarvoor of donderdagavond al naar de Limburgse plaats gekomen om een parkeerplaats vlakbij camping A te bemachtigen.

Rond zeven uur was in die buurt geen parkeerplaats meer vrij.

Het verkeer in Landgraaf verloopt chaotisch omdat een belangrijke toegangsweg naar het festivalterrein is opengebroken wegens werkzaamheden en de gemeente verzuimde omleidingsroutes aan te geven.

Stampedruk

Als eerste nam een groep van veertien Heerlenaren vrijdagochtend vlak na zes uur bij het openen van de poorten bezit van een mooie plek op camping A.

De vriendengroep had donderdag al heel vroeg post gevat voor de poort om als eerste naar binnen te kunnen.

''Het is bijna half negen en we hebben inmiddels drie grote tenten en een partytent opgezet. Het is hier supergezellig en het begint stampedruk te worden'', zegt één van hen, de 40-jarige Dion Lemmens.

Bier

''Maar vorig jaar was het drukker.'' En Dion kan het weten, hij komt al voor de 27e keer op Pinkpop.

Rond half negen zaten veel mensen op camping A al aan de koffie, thee, cola of het bier. Ze hadden daarvoor uren in de rij gestaan, geduldig op hun beurt wachtend, hun spullen vaak hoog opgestapeld op winkelkarren, bolderkarren, zelfgemaakte vehikels, steekwagens en zelfs een enkele kinderwagen.

Vergapen

Velen hadden de nacht al bierdrinkend doorgebracht, getuigde de talloze lege blikjes bier en een enkele verdwaalde wijnfles op de rotonde bij de Hofstraat, vlakbij camping A.

Opvallend veel mensen uit het dorp lieten vrijdagochtend hun hond uit op de Hofstraat en in de buurt van het Pinkpopplein, zich vergapend aan het bonte gezelschap voor de toegangspoort.

Motörhead

Vrijdag betreden onder meer de metalbands Motörhead en Rammstein het podium in Landgraaf.

Zaterdag prijken onder meer de Nederlandse electrogroep C-mon & Kypski, rockband Editors, John Mayer (singersongwriter) en de Amerikaanse punkrockers van Green Day op het programma.

Zondag zijn de rockers van Danko Jones, Skunk Anansie, gitaargrootheid Slash en zangeres Pink te bewonderen. Dance act The Prodigy sluit het festival zondagavond af.

Wolfmother

De Australische band Wolfmother moest zijn optreden op het festival op het laatste moment afzeggen. Zanger Andrew Stockdale is te ziek om zondag naar Landgraaf te komen. Het is nog niet bekend welke act als vervanger zal komen opdraven.

Het weekeinde belooft wisselvallig weer, aldus het KNMI. Vrijdag zal de zon zich nog geregeld laten zien, bij een temperatuur van rond de 18 graden in het zuidoosten van het land. Zaterdag stijgt de neerslagkans naar 80 procent en zondag zelfs naar 90 procent.

Pyama

De festivalgangers die op de campings overnachten doen er goed aan een extra warme pyama in te pakken. 's Nachts zal de temperatuur tussen de 5 en 11 graden liggen. Op zaterdag en zondag ligt de verwachtte temperatuur tussen de 14 en 19 graden.

Festivaldirecteur Jan Smeets adviseert bezoekers goed voorbereid naar Landgraaf te komen. ''Zorg in ieder geval dat je een regenkapje meebrengt.''

Kaarten

De kaarten voor het festival gingen dit jaar extra vroeg in de verkoop. Al vanaf half december waren toegangstickets te koop. In het eerste weekeinde gingen ruim 12.000 kaarten over de toonbank. Een dag voor het festival stond de teller op ongeveer 70.000 verkochte kaarten, aldus Smeets.

Ongeveer 40.000 daarvan zijn tickets voor drie dagen. Smeets rekent per dag op ongeveer 10.000 dagbezoekers. Er zijn zowel voor het hele weekeinde als voor de losse dagen nog kaarten te koop.

Net als in 2008 wijkt het festival dit jaar af van Pinksteren, omdat het lange weekeinde dit jaar wel erg vroeg viel.

Upload jouw beste Pinkpopfoto's op NUfoto en win een Canon camera.