AMSTERDAM- De Canadese hardrockband Danko Jones gaat met Below The Belt weer een stapje terug; keiharde, snelle en niet te ingewikkelde hardrock. NU.nl sprak met Danko Jones en John Calabrese (JC).

Waar het vorige Danko Jones album een beetje richting de classic rock trok, is het nu weer ouderwets beuken. "Dit is wie wij zijn", verklaart JC. "Die classic vibe was leuk, maar nu doen we gewoon weer waar we echt goed in zijn: herrie maken."

Het album sluit goed aan bij de eerdere Danko Jones platen, die niet geheel toevallig het geluid bevatten waar de band naar terugverlangde.

Liveshows

Danko Jones is altijd al een no nonsense band geweest, die het vooral van de liveshows moet hebben. "We willen niet doen alsof we een wereldschokkende verandering hebben doorgevoerd. Dit is gewoon meer van hoe we eerder klonken", verklaart JC.

"Het gaat uiteindelijk om de optredens voor Danko Jones en dat zit bij ons wel goed. We worden misschien een dagje ouder, maar hebben nog altijd ontzettend veel plezier met elkaar op het podium."

Kloten

Below The Belt is in een recordtempo opgenomen. Danko Jones houdt er niet van om zijn geschreven en opgenomen werk kapot te analyseren en te perfectioneren. "Als iets goed is, is het goed. Dan moet je niet nog een half jaar gaan lopen kloten, zoals sommige andere bands doen."
Zodoende stond de band na een krappe vier weken alweer buiten met Below The Belt als resultaat. Een album dat vooral seks moet uitstralen. "Below The Belt staat voor seks. Veel meer of minder kan ik er niet van maken", verklaart Jones.
Optredens

Het opnameproces van een Danko Jones album is dan ook niet erg ingewikkeld. Logisch, voor een band die optredens de hoogste prioriteit geeft.

"Samen met JC begin ik aan zo'n plaat te schrijven en uiteindelijk komt Dan (Cornelius, drummer, red.) erbij en nemen we het op. We jammen wat, wisselen wat ideeën uit en daar rolt uiteindelijk een album uit. In dit geval Below The Belt dus."

Pinkpop

Na een korte clubtour door thuisland Canada, maakt Danko Jones zich op voor de grote festivals. In Europa moeten onder meer Pinkpop, Hurricane en Sziget eraan geloven.

"Och, Pinkpop", verzucht Danko Jones. "Fantastisch festival, ik ben blij dat we er weer spelen dit jaar. Ik weet nog dat we er in 2003 speelden. Toen zag ik Solomon Burke lopen. Ik vind die man zo'n ontzettende held, dus heb ik een praatje met hem gemaakt. Dat was echt fantastisch."

"In Europa leven festivals heel erg, in Canada totaal niet", vertelt JC. "Als we daar een clubtour doen moeten we al per vliegtuig van de ene naar de andere zaal. Jammer wel, want op festivals hangt een fantastische sfeer. Misschien moeten we zelf maar eens een rondreizend festival organiseren, haha."

Danko Jones speelt zondag 30 mei op Pinkpop.