AMSTERDAM – Slash, voormalig gitarist van Guns N' Roses, heeft ruim veertien jaar nadat hij uit deze band stapte een soloalbum gemaakt. NU.nl sprak met de Brits-Amerikaanse gitarist over zijn nieuwe plaat.

“Het is heerlijk om eindelijk mijn eigen ding te kunnen doen. Werken met een band heeft zijn eigen charmes."

"De werkdruk is verdeeld en je hoeft niet iedere scheet zelf op te lossen, maar je bent daarnaast wel altijd gebonden aan de muzikale smaak van een paar anderen."

"Deze plaat is tot op de laatste seconde precies zoals ík het wilde hebben.”

Gast

“De gitaren mochten zo hard als ik ze wilde hebben, de opnames duurden zo lang als ik zin had. Er was niemand die me aanspoorde op te schieten, of juist wilde dat ik langer doorging. Heerlijk. En daarbij: ik ben altijd gastmuzikant, ik vond het tijd dat nu iedereen eens op mijn plaat te gast was.”

Met de stelling dat zijn project Slash’s Snakepit ook een verkapt soloproject was is de gitarist het niet eens. “Dat was echt een band. Iedereen had evenveel over de muziek te zeggen en schreef mee aan de nummers. Deze plaat is honderd procent Slash.”

Vrijheid

Nou ja, bijna honderd procent dan, want de teksten op het album werden door de gastvocalisten zelf aangedragen. Daarin kregen ze van Slash volledige vrijheid. “Ik volg alle artiesten die mee hebben gedaan al heel lang, ik had niet het gevoel dat ik tekstueel gezien voor hele grote verrassingen zou komen te staan.”

“Daarnaast is het volgens mij ook zo dat de luisteraar de tekst en de gevoelens die daarbij horen automatisch toeschrijft aan degene die ze het horen zingen. Mijn naam is sowieso haas, haha.”

Jack White

Slash wil nog even wat rechtzetten wat betreft de gastvocalisten. “Er is me de afgelopen tijd vaak gevraagd welke zangers ik graag op de plaat had gehad, maar die uiteindelijk niet hebben meegewerkt. Ik had graag met Jack White gewerkt, maar die wilde niet zingen op de plaat. Dat respecteer ik.”

“Dave Grohl wilde ook alleen drummen en niet zingen. Ik begrijp dat, maar in sommige interviews lijkt het nu net alsof Jack er geen zin in had, terwijl dat dus niet zo is. Hij wilde alleen niet zingen en als gitarist had ik hem niet nodig. Een goede gitarist had ik uiteraard al, haha.”

Poema

Over Guns N´ Roses deden destijds de wildste verhalen de ronde. Over Slash werd beweerd dat hij een paar dozijn slangen in huis had, en dat er een poema bij hem in bed sliep. De gitarist moet lachen bij de herinnering aan zijn bijzondere huisdier.

“Curtis! Hee, wat leuk dat je over hem begint. Ik had hem begin jaren ’90 gered van iemand die er niet goed voor zorgde. Hij heeft tot 1996 bij me in huis gewoond, waar hij vrij mocht rondlopen, daarna is hij naar een reservaat in Arizona gegaan.”

“Dat is toch beter voor zo’n beest. Ik ga hem af en toe nog wel eens opzoeken. Ik heb het idee dat hij me nog herkent ook. Ik heb nu kinderen, die zijn bijna net zo gevaarlijk, haha.”

Toekomst

Echt plannen voor de toekomst heeft Slash nog niet. “Ik heb de muziek voor een paar films gedaan, dat zou ik wel meer willen doen. Maar ik sluit ook niet uit dat ik nog een vergelijkbare plaat als deze maak. Voor Velvet Revolver staat voor volgend jaar een nieuw album in de planning.”

Een echte solocarrière ziet de gitarist niet zitten. “Ik blijf een bandman. Een beetje bakkeleien over muziek op zijn tijd is stiekem wel lekker.” Een eventuele reünie met Guns N’ Roses zit er niet in.

“Met Axl komt het denk ik nooit meer goed. Niet met hem persoonlijk, maar ook niet tussen hem en mij. Ik sta er nog steeds wel voor open hoor, maar ik zie het niet zo snel gebeuren. Daarvoor leeft Axl iets te veel in het verleden. Ik doe voorlopig even lekker mijn eigen ding.”

Slash speelt op zondag 30 mei op Pinkpop en maandag 31 mei in Paradiso in Amsterdam.